Jógagyakorlatot végző nő fél lábon áll a természetben

Egy egyszerű egyensúlyteszt megjósolhatja, meddig fogsz élni

Ennek az egyszerű vizsgálat sikertelensége megduplázza a következő tíz éven belüli halálozás kockázatát.

Azok a középkorú vagy idősebb felnőttek, akik nem tudnak 10 másodpercig sikeresen megállni egy lábon, kétszer nagyobb eséllyel halnak meg bármilyen okból a következő évtizedben – derül ki egy tanulmányból.

Az egyensúlyteszt biztonságos, egyszerű és könnyű, így a felnőtt betegek rutinszerű egészségügyi vizsgálatának részeként is alkalmazható. A rugalmassági, aerob fitnesz- és izomerő-gyakorlatokkal ellentétben a legtöbb ember 60 évig képes egyensúlygyakorlatokat végezni az életében, utána pedig gyorsan romlani kezd.

Bár az egyensúlygyakorlat egyszerű, mégsem létezik olyan szabványos teszt, amelyet a középkorúak rendszeres egészségügyi vizsgálataiba be lehetne illeszteni. Ezért a kutatócsoport megpróbált egy olyan egyensúlytesztet felállítani, amely az idősebb felnőttek korai halálozásának esélyét előrejelző eszközként szolgál.

A vizsgálathoz hét éven át figyelték 1702, 51 és 75 év közötti ember fizikai alkalmasságát és egészségi állapotát.

A résztvevőknek az egészségügyi ellenőrzések során egy egyensúlytesztet kellett elvégezniük: 10 másodpercig egy lábon állni mindenféle extra támogatás nélkül.

A kísérleti személyeket arra kérték, hogy a szabad lábukat tegyék a másik lábuk mögé, és érintsék meg azt a lábat, amelyen álltak. Eközben a résztvevők kezüket oldalt tartották, és egyenesen előre néztek.

A teszten minden ötödik résztvevő megbukott: 5 százalékuk 51-55 éves volt, 8 százalékuk 56-60 éves, 18 százalékuk 61-65 éves, 37 százalékuk pedig 66-70 éves, derül ki a PsyBlog cikkéből.

A 71 és 75 éves résztvevők mintegy 54 százaléka nem tudta elvégezni az egyensúlygyakorlatot, vagyis 11-szer nagyobb valószínűséggel buktak meg a teszten, mint a 20 évvel fiatalabbak.

A vizsgálat 7 éves időtartama alatt 123 ember halt meg szív- és érrendszeri betegségben, rákban, a COVID-19 szövődményeiben és légzőszervi betegségben.

Azok a résztvevők, akik megbuktak, egészségtelenebbek voltak, mint a többiek, nagyobb számban fordult elő köztük 2-es típusú cukorbetegség, magas vérnyomás, magas koleszterinszint, szívbetegség és elhízás.

Röviden, a következő tíz éven belül bármilyen okból bekövetkező halálozás kockázata 84 százalékkal magasabb volt azoknál, akik nem tudták végrehajtani a 10 másodperces egylábas állást.

„...gyors és objektív visszajelzést ad a páciens és az egészségügyi szakemberek számára a statikus egyensúlyról. Hasznos információkat ad a halálozási kockázatra vonatkozóan középkorú és idősebb férfiak és nők esetében”

– írták a szerzők,

Nyitókép: Shutterstock