Telefonjukat nyomkodó emberek egymás mellett

Ezért káros a modern élet a szívünknek — mit lehet tenni ellene?

A technológia és a tudomány előrehaladtával nem csak pozitív behatások érkeztek az emberek mindennapi életébe, hanem negatívak is. Egy tanulmány bebizonyította, hogy a modern társadalomban egy globálisan elterjedt jelenség károsítja a szív egészségét.


A kutatók az adatgyűjtési szakaszban 23, több mint 181 ezer felnőttet érintő tanulmány áttekintéseit vették figyelembe a végeredmény megállapításához. Mindezekből arra a következtetésre jutottak, hogy a magány és a társadalmi elszigeteltség 32 százalékkal növeli a stroke kockázatát és 29 százalékkal a szív- vagy anginás rohamok kialakulásának lehetőségét.

„Munkánk arra utal, hogy a magányosság és a társadalmi elszigeteltség kezelése fontos szerepet játszhat a megelőzésben a magas jövedelmű országokban a megbetegedések két vezető oka között"

— mondták a tanulmány szerzői.

Dr. Julianne Holt-Lunstad és Dr. Timothy Smith pszichológusok későbbiekben egy kapcsolódó cikkben fejezték ki, hogy az emberek társadalmi interakciójának folyamatos és nagy ütemű változása miatt több lényeges kérdésre is választ kell találni. Többek között arra, hogy vajon a technológián keresztül történő kapcsolattartás helyettesítheti-e a közvetlen, szemtől szembeni kommunikációt.

Egy bar\u00e1ti t\u00e1rsas\u00e1g minden tagja a telefonj\u00e1t nyomkodja

Fotó: Shutterstock

Egy korábbi cikkünkben felsoroltunk négy hatásos módszert, melyek segíthetnek az egyedüllét okozta kínzó érzés leküzdésében.

Szakértők szerint a orvostudománynak nagyobb figyelmet kell szentelnie az egyedüllét okozta fizikai tünetekre. Hasonlóan ahhoz, ahogyan a kardiológusok és más egészségügyi szakemberek határozottan állást foglaltak a nyilvánosság előtt bizonyos szokásokkal szemben. Ilyen volt például annak idején a dohányzás káros mivoltának megállapítása.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: Spring