Egy nő az arcához tartja a ventilátort

6 tipp, hogyan pörgesd fel az energiaszinted a legnagyobb kánikulában

A nyári melegben nehéz felvenni a napok ritmusát és megfelelő energiaszinttel belevágni a teendőkbe. Alábbi cikkünkben olyan egyszerű, mégis hatásos praktikákat írtunk össze, melyek megadhatják a kellő lendületet a kánikulában is.


1. A dehidratáltság csökkenti az energiaszintet

A víz nem csak a szomjúságot oldja, hanem az energiaszintet is befolyásolja. Egyrészről az emésztőrendszer munkáját megnehezíti a kiszáradás, valamint a kognitív funkciók is lelassulnak a kevés folyadéktól. A szervezet általában már az előtt kimerül, hogy a szomjúság jeleit mutatná, éppen ezért rendszeresen kell hidratálni. Mindemellett a fogyásban is jelentős szerepe van, éppen ezért a nyári időszakban kifejezetten hasznos több üveg vizet felraktározni.

2. Több, viszont kisebb étkezések bevezetése a három nagy helyett

A napi több, kisebb adagokat tartalmazó étkezés azt eredményezi, hogy a szervezetben folyamatosan lesz valami, ami energiát nyújthat. Ezzel szemben a nagyobb étkezések lomhává teszik az embert, ami a telítettségérzés miatt van.

3. Tisztítókúra a méreganyagok eltávolításáért

Egy n\u0151 vizet iszik a forr\u00f3s\u00e1gban

Fotó: Shutterstock

Nincs is jobb módja az újratöltődésnek, mint a méreganyagok eltűntetése a szervezetből. Erre akár egy pár napos program is kiváló módszer lehet, de már az is sokat segíthet, ha a reggelt egy nagy pohár vízzel kezdjük. Az megadja a kezdőlöketet az emésztőrendszer beindulásának, valamint hidratáltságot is biztosít.

4. Reggeli kávé elhagyása

Szokatlannak hangozhat, viszont egy 2013-as tanulmány szerint a reggeli kávé legelőször csökkenti az energiaszintet, majd a későbbiekben adagolja a lendületességhez szükséges anyagokat. Így a kiegyensúlyozottabb reggelekhez célszerű folyadékkal indítani a napot, valamint egy egészséges reggelivel.

5. Étkezési szokások rögzítése egy naplóba

Az elfogyasztott ételek mennyisége és minősége lehet az oka a napközbeni fáradtságnak, éppen ezért ajánlatos kiküszöbölni a hibákat. A napló vezetése egy kiváló módszer, hiszen feljegyezhető benne a napi táplálékbevitel, így pontosan láthatóvá válhatnak az esetleges bökkenők. A napszakokat is célszerű feljegyezni, hiszen elképzelhető, hogy az evés időpontjával van probléma.

6. B-vitamin minden napra

A B-vitamin hozzájárul a szervezet energiatermeléséhez, viszont ezt rendszeresen pótolni kell. Étrend-kiegészítők formájában több típusával is lehet találkozni. Egy korábbi cikkünkben részletesebben lehet olvasni a multivitaminok hatásairól.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: Bottled Water Delivery Home or Office