Egy lány meditál a tájat nézve

Ez a 3 személyiségtípus erős immunrendszert takar​

Egyes személyiségtípusok jelentősen kihathatnak az egészségügyi állapotra és az immunrendszer erősségére, így amin lehet, célszerű változtatni a hosszabb életért. Alábbi cikkünkben három témához kapcsolódó tanulmánnyal foglalkozunk.


1. Introvertált vagy extrovertált?

Szakértők bebizonyították, hogy a társaságkedvelő, közvetlen, otthonról többet eljáró személyek általánosan erősebb immunrendszerrel rendelkeznek, mint az introvertáltak. Egyelőre nincs bizonyíték arra vonatkozóan, hogy ennek bármi köze lenne a gyakrabban elvonulók negatív érzelmekre való hajlamához.

2. Pesszimizmus vagy optimizmus?

Egy 51 ezer alany adatait feldolgozó kutatás eredményei kimutatták, hogy az optimista embereknek egészségesebb a szívük és az immunrendszerük, jobb a testtömegindexük, illetve a fizikai állapotuk is. Összességében az ő esetükben 76 százalékkal nagyobb az esélye az ideális tartományba eső egészségi értékek mérésének.

Egy bar\u00e1ti t\u00e1rsas\u00e1g tagjai t\u00e1ncolnak a naplement\u00e9ben

Fotó: Unsplash/Helena Lopes

A tanulmány vezető szerzője — Rosalba Hernandez professzor — így nyilatkozott a kapott eredményekről:

„A legnagyobb optimizmussal rendelkező egyének kétszer nagyobb eséllyel rendelkeznek ideális szív- és érrendszeri egészséggel, mint pesszimistább társaik. Ez az összefüggés még a szociodemográfiai jellemzők és a rossz mentális egészségi állapot figyelembevétele után is jelentős marad.”

3. Egyéb

Végezetül pedig nemek közötti eltérés is megfigyelhető, hiszen egyes személyiségjegyek más hatást váltanak ki férfiak és nők egészségügyi állapotában. Például a lelkiismeretes viselkedés és az új élményekre való nyitottság hosszabb életet eredményez a férfiaknál, a nőknél pedig az elfogadás és az érzelmi stabilitás nyújt ilyen eredményt.

Mindezek mellett nem szabad elfelejteni, hogy a tudatosságot is összefüggésbe hozták már a nagyobb immunerősséggel.

Nyitókép: Unsplash/Matteo Di Iorio

Forrás: PsyBlog