Különböző gyümölcsök kapszulában - egészséges táplálkozás

Ezek az étrend-kiegészítők csökkenthetik a szorongást és a depressziót

A Readingi Egyetem tudósai megmérték a B6-vitamin fiatal felnőtteket ért nagy dózisának hatását, és azt találták, hogy azok egy hónapon keresztül minden nap szedve a kiegészítőket, kevésbé érezték magukat szorongónak és depressziósnak.

A Clinical and Experimental című folyóiratban megjelent tanulmány értékes bizonyítékkal szolgál az agyi aktivitási szintek módosítására hivatott étrend-kiegészítők használatának alátámasztására a hangulatzavarok megelőzése vagy kezelése érdekében, olvasható a Medical Xpress cikkében.

„Az agy működése az információt továbbító, gerjesztő neuronok és az elszabadult aktivitást megakadályozó gátló neuronok közötti kényes egyensúlyra támaszkodik. A legújabb elméletek a hangulatzavarokat és néhány más neuropszichiátriai állapotot ennek az egyensúlynak a zavarával hozták összefüggésbe, gyakran az agyi aktivitás megnövekedett szintjének irányába. A B6-vitamin segít a szervezetnek egy speciális kémiai hírvivő anyagot termelni, amely gátolja az impulzusokat az agyban, és tanulmányunk ezt a nyugtató hatást a résztvevők körében csökkent szorongással hozza összefüggésbe”

– mondta Dr. David Field, a Readingi Egyetem Pszichológiai és Klinikai Nyelvtudományi Karának vezető szerzője.

Bár korábbi tanulmányok bizonyítékot szolgáltattak arra, hogy a multivitaminok csökkenthetik a stressz-szintet, kevés vizsgálatot végeztek arra vonatkozóan, hogy a bennük található vitaminok milyen konkrétan hajtják ezt a hatást.

Az új tanulmány a B6-vitaminok lehetséges szerepére összpontosított, amelyről ismert, hogy növeli a szervezet GABA (gamma-aminovajsav) termelését, amely vegyi anyag blokkolja az agyban az idegsejtek közötti impulzusokat.

A jelenlegi vizsgálatban több mint 300 résztvevőnek véletlenszerűen vagy az ajánlott napi bevitelt jóval meghaladó B6-vitamin- vagy B12-vitamin-kiegészítőket (az ajánlott napi bevitel körülbelül 50-szeresét), vagy placebót osztottak ki, melyet egy hónapon keresztül naponta egyet szedtek étkezés közben.

A vizsgálat kimutatta, hogy a B12-vitamin a placebóhoz képest a vizsgálati időszak alatt kevés hatást fejtett ki, a B6-vitamin azonban statisztikailag megbízható különbséget mutatott. A B6-vitamin-kiegészítőt szedő résztvevők megemelkedett GABA-szintjét a vizsgálat végén elvégzett vizuális tesztek megerősítették, ami alátámasztotta azt a hipotézist, hogy a B6 felelős a szorongás csökkenéséért.

A vizuális teljesítményben finom, de ártalmatlan változásokat észleltek, amelyek összhangban voltak az agyi aktivitás ellenőrzött szintjével.

„Számos élelmiszer, köztük a tonhal, a csicseriborsó és számos gyümölcs és zöldség tartalmaz B6-vitamint. A kísérletben alkalmazott nagy dózisok azonban arra utalnak, hogy a hangulatra gyakorolt pozitív hatáshoz étrend-kiegészítőkre lenne szükség”

– fogalmazott Field.

„Fontos elismerni, hogy ez a kutatás még korai stádiumban van, és a B6-vitamin szorongásra gyakorolt hatása a mi vizsgálatunkban meglehetősen kicsi volt ahhoz képest, amit a gyógyszerektől várnánk. A táplálkozáson alapuló beavatkozások azonban sokkal kevesebb kellemetlen mellékhatással járnak, mint a gyógyszerek, így a jövőben az emberek talán inkább ezeket részesítik előnyben beavatkozásként.
Ahhoz, hogy ez reális választássá váljon, további kutatásokra van szükség a mentális jólétet elősegítő egyéb táplálkozásalapú beavatkozások azonosítására, amelyek lehetővé teszik a különböző táplálkozási beavatkozások kombinálását a jövőben, hogy nagyobb eredményeket érjenek el.
Az egyik lehetséges lehetőség az lenne, hogy a B6-vitamin-kiegészítőket beszélgető terápiákkal, például kognitív viselkedésterápiával kombináljuk, hogy fokozzuk a hatásukat”

– tette hozzá.

Nyitókép: Shutterstock