Vasban gazdag élelmiszerek

Ezek a legjobb vasban gazdag ételek

Mutatjuk a listát a vasban gazdag ételekről, valamint a vas fontosságáról és a vashiányos tünetekről is.

A vashiány gyakoribb, mint azt gondolnánk – különösen manapság. Egy, a The Journal of Nutrition című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a vasfogyasztás Amerikában 9 százalékkal csökkent 1999 és 2018 között. Ez azt jelenti, hogy a lakosság akár 10 százaléka is vashiányos vérszegénységben szenvedhet, olvasható a Better Homes & Gardens cikkében.

Ennek egyik lehetséges oka, hogy az ország jelentős része inkább növényi alapú étrendet választ, amelyből hiányozhat az elegendő, természetes, az állati forrásokban, például a vörös húsban általánosan megtalálható vasforrás.

Ettől még nem szükséges steakkel tömni magunkat folyamatosan, csak megtalálni azokat a legjobb, vasban gazdag (állati és növényi eredetű) élelmiszerek listáját, amelyeket érdemes bevezetnünk az étrendünkbe.

Magas vastartalmú élelmiszerel

Az élelmiszerekben kétféle vas található: a hem és a nem-hem vas. A (húsban, halban és baromfiban található) hem vas a legkönnyebben felszívódik szervezetünkben. De rengeteg növényi (nem hem) forrás létezik a vegánok, vegetáriánusok és flexitáriusok számára is, hogy vashoz jussanak – az egyetlen különbség az, hogy utóbbi esetén gondoskodunk arról, hogy megfelelő vitaminokat is fogyasszunk mellé, hogy segítsük a szervezet számára a vas felszívódását.

Állati alapú vas táplálékforrások

A legtöbb vasat tartalmazó állati források a következők:

  • Marhahús
  • Csirke
  • Kagyló
  • Tojás
  • Bárány
  • Máj
  • Makréla
  • Osztriga
  • Sertéshús
  • Szardínia
  • Fésűkagyló
  • Tonhal
  • Pulyka

Növényi alapú vasban gazdag élelmiszerek

Különböző mítoszok keringenek arról, hogy a vegán étrendet követő emberek nem jutnak elegendő vashoz. Nichole Dandrea regisztrált dietetikus szerint sok „növényi alapú élelmiszer nagyon gazdag C-vitaminban és karotinoidokban is, amelyek ötszörösére és háromszorosára növelhetik a vas felszívódását".

Íme néhány magas vastartalmú növényi eredetű élelmiszer, melyek közül sok nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint és/vagy karotinoidokat, például béta-karotint (az A-vitamin növényi alapú változatát):

  • Hagyma
  • Bab
  • Bordáskel
  • Brokkoli
  • Leveles zöldségek (spenót és kelkáposzta)
  • Lencse
  • Diófélék
  • Aszalt szilva és egyéb szárított gyümölcsök (sárgabarack, datolya, füge és mazsola)
  • Quinoa
  • Eper
  • Édesburgonya
  • Paradicsomtermékek (paradicsompüré, párolt paradicsom)
  • Tofu
  • Görögdinnye
  • Teljes kiőrlésű termékek

Miért van szükségünk a vasra?

A vas nélkülözhetetlen ásványi anyag az emberi életciklus során, beleértve az emberi növekedést és az agy fejlődését. Szükséges a hemoglobin és a mioglobin előállításához, amelyek fontos fehérjék a testben és izmokban oxigént szállító vörösvértestekben.

„Elegendő vas hiányában nehezen juthat oxigén a szervekhez és az izmokhoz, ami többek között fáradtságot és légszomjat okozhat"

– mondja Brittany Lubeck regisztrált dietetikus.

A vas nélkülözhetetlen más fehérjék előállításához, amelyekre a szervezetnek szüksége van különböző funkciókhoz, például a kollagén és bizonyos sejthírvivők, a neurotranszmitterek előállításához. Lubeck arra is rámutat, hogy a vas óriási szerepet játszik immunrendszerünk fejlesztésében.

Ha nincs elegendő ásványi anyag az étrendben, csökkenhet az immunitásunk."

Mennyi vasra van szükségünk?

Az amerikaiaknak szóló étrendi irányelvek szerint a férfiaknak átlagosan napi 8 mg, a nőknek pedig 18 mg vasra van szükségük naponta.

A vashiány jelei

A vashiány jellegzetes tünete a fáradtság, az egyéb tünetek közé tartozik a légszomj, a hideg kezek és lábak, a sápadt bőr, a szabálytalan szívverés és az általános gyengeség. Különös, nem élelmiszer jellegű tárgyakra is vágyhat ilyenkor az ember, például jégre, agyagra vagy koszra. Vashiány esetén beszéljünk háziorvosunkkal, hogy vérvizsgálatokkal megerősítse a hiány okát.

Nyitókép: