Idős nő, nyuszi füllel a fején

A fülünk valójában nem is nő életünk végéig?

Legalábbis nem úgy, ahogyan azt eddig mi elképzeltük.


Az emberi fül növekedése a pubertás végére és a felnőtt kor kezdetére gyakorlatilag teljesen leáll. Ez azt jelenti, hogy az ember csontja nem fog tovább nőni. Azonban ez nem igaz minden testrészre. Az orrunk ugyanis valóban folyamatosan növekszik, az apró porcoknak köszönhetően, amikből áll.

A füleink az orrunkhoz hasonlóan szintén porcokból áll, amik növekedhetnek, de nem olyan mértékben, mint ahogyan azt mi ezidáig elképzeltük.

A British Medical Journal 1995. decemberi folyóiratában megjelent tanulmány szerint egy kísérlet résztvevőinek a füleinek szélessége nem nőtt az idő múlásával, de a hossza igen – évente akár 0,22.

Az 1990-es évek elején és közepén vita folyt arról, hogy csak a férfiak fülei nőnek-e tovább. Egyesek úgy vélték, hogy a nők fülei statikusak maradnak és nem mutatták azt a kitágulást és lógást, mint a férfiak fülei minden következő születésnapnál.

Egy 1999-ben, az olaszországi Milánói Egyetemen végzett tanulmány azonban megállapította, hogy a férfiak és a nők füle is hosszabb lett az életkorral. A nemek közötti bármilyen méretbeli eltérés annak a ténynek köszönhető, hogy a férfiak általában hosszabb fülekkel születtek.

Egyes kutatók úgy vélik, hogy a fülek növekedésének oka az életkor előrehaladtával az, hogy a porc folyamatosan növekszik. Mások úgy vélik, hogy a gravitáció hatására a fülek idővel megereszkednek.

Nyitókép: Shutterstock