Barna hajú nő törölközőben ül a gőzfürdőben

Mik a gőzfürdőzés egészségügyi előnyei?

Gőzfürdőkkel főként wellness központokban, vagy edzőtermek mellett találkozhatunk. Olyan zárt tér, melyet gőzzel fűtenek be. A hőmérséklet gőzfürdőnként változik, de általában 40-45 Celsius-fok körül vannak. Kellemes kikapcsolódást nyújtanak egy fárasztó, hideg nap után, de valóban van egészségügyi előnyük, és ha van, mik azok?


Gőzfürdő vagy szauna?

A gőzfürdők annyiban hasonlítanak a szaunákhoz, hogy egy kis fűtött zárt helységben ülünk és mindkettő jótékony hatással van az egészségünkre. A nagy különbség azonban az általuk biztosított hő típusában van.

A szauna ugyanis száraz hőt használ, általában forró kövekkel vagy zárt kályhával, míg a gőzkamrákat egy forró vízzel töltött generátorból származó gőzzel fűtik.

Míg a szauna segíthet ellazulni és ellazítani az izmokat, a gőzfürdő további egészségügyi előnyökkel jár. A gőzfürdő egyedülálló egészségügyi előnyeinek kulcsa a páratartalomban rejlik.

A gőzkamrák nedvesek és trópusi jellegűek. Általában csempével, üveggel vagy műanyaggal vannak kibélelve, hogy légmentesen zárják a nedvességet. Fűtésük 40-45 fok között van, és úgy vannak kialakítva, hogy a páratartalom 95% és 100% között legyen.

Tényleg van egészségügyi előnye a gőzfürdőknek?

Mivel a hőterápia népszerűsége napjainkban egyre nagyobb, számos egészségügyi állítás hangzik el az előnyeiről. Ezek a jobb anyagcserétől, a fogyástól és a stressz csökkentésétől kezdve a szív- és érrendszeri funkciók javulásáig, a fájdalom csökkentéséig, az öregedésgátlásig és a bőrfiatalításig terjednek.

Az ezeket az állításokat alátámasztó orvosi bizonyítékok néha hiányosak és tudományos bizonyítékok híján vannak, mutat rá Joy Hussain hőterápiakutató a 2018-as tanulmányában. A tanulmány mégis a keringési, szív- és érrendszeri, valamint immunrendszeri funkciókra gyakorolt jótékony hatásokat tulajdonít a szaunázásnak.

Míg a szaunázás egészségügyi előnyeiről számos tanulmány létezik, a nedves hő, például a gőzfürdő előnyeiről szóló kutatások sokkal korlátozottabbak. De, ami kutatás létezik, az rávilágít a gőzfürdő melegének számos egészségügyi előnyére.

Mikre jó a gőzfürdő?

A kutatók általában egyetértenek abban, hogy a hőterápia segíthet csökkenteni a szisztémás gyulladást. Ez nagy előny, ugyanis a ResearchTrusted Source szerint a krónikus gyulladásos betegségek a legjelentősebb halálozási okok a világon.

Világszerte minden 5 emberből 3 ember krónikus gyulladásos betegségben hal meg. A gyulladást számos krónikus betegséggel hozták összefüggésbe, többek között:

  • stroke
  • légzőszervi megbetegedések
  • szívbetegségek
  • rák
  • elhízás
  • cukorbetegség

Egy tanulmány megállapította, hogy a gyakori szaunázás segít csökkenteni a C-reaktív fehérje mennyiségét a szervezetben. A C-reaktív fehérje a szisztémás gyulladás kialakulásának egyik fő okozója.

A kutatók megjegyezték, hogy a gőznek hasonló előnyei lehetnek, mivel az is hőterápiát alkalmaz.

Egy tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a rendszeres szaunázás késleltetheti az öregedés hatásait és meghosszabbíthatja az egészségi élettartamot a hőterápia szív- és érrendszeri és kognitív egészségre, fizikai erőnlétre és izomfenntartásra gyakorolt jótékony hatásai révén.

Az újonnan felmerülő bizonyítékok azt mutatják, hogy a szaunázás egészségügyi előnyei gyakran dózisfüggőek, különösen a gyulladás és a szív- és érrendszeri előnyök tekintetében. Ez azt jelenti, hogy a rendszeres, ismételt szaunázás több előnnyel jár, mint a ritkán végzett szaunázás.

Nyitókép: Shutterstock