Gőzfürdőben pihenő nő

A gőzfürdő egészségügyi előnyei

A gőzfürdő a szaunához hasonló, zárt, fűtött helyiség, a nagy különbség az általuk biztosított hő típusában van. Míg a szauna segíthet ellazulni és ellazítani az izmokat, a gőzfürdőnek további egészségügyi előnyei is lehetnek.

A szauna száraz hőt használ, általában forró kövekkel vagy zárt kályhával, míg a gőzkamrákat egy forró vízzel töltött generátorból származó gőzzel fűtik. A gőzfürdő egyedülálló egészségügyi előnyeinek kulcsa a páratartalomban rejlik.

A gőzkamrák nedvesek és trópusi jellegűek, általában csempével, üveggel vagy műanyaggal vannak kibélelve, hogy légmentesen zárják a nedvességet. Fűtésük 114 és 120 fok között van, és úgy alakítják ki őket, hogy a páratartalom 95-100% között legyen. Egy gőzkamrába belépve, a magas páratartalom miatt valószínűleg azonnal cseppeket fogunk észrevenni a bőrünkön, a levegő még sűrűnek is érezhető. Ezzel szemben a szaunák szárazak és sivatagi jellegűek, általában fából készülnek, és 160 és 200 fok közötti hőmérsékletre melegítik őket, a páratartalom szintje pedig közel nulla.

A gőzfürdők egészségügyi előnyei

Mivel a hőterápia népszerűsége napjainkban egyre nagyobb, számos egészségügyi előnyt tulajdonítanak a módszernek, a jobb anyagcserétől, a fogyástól és a stressz csökkentésétől kezdve a szív- és érrendszeri funkciók javulásán át a fájdalom csökkentéséig, az öregedésgátlásig és a bőrfiatalításig.

Az ezeket az állításokat alátámasztó orvosi bizonyítékok néha tudományos bizonyítékok híján vannak, mutat rá Joy Hussain hőterápia kutató egy 2018-as tanulmányában, mely a keringési, szív- és érrendszeri, valamint immunrendszeri funkciókra gyakorolt jótékony hatásokat tulajdonít a szaunázásnak.

Míg a szaunázás egészségügyi előnyeiről számos tanulmány jelent meg, a nedves hő, például a gőzfürdő előnyeiről szóló kutatások sokkal korlátozottabbak. De ami kutatás létezik, az rávilágít a gőzfürdő melegének számos egészségügyi előnyére, melyek a következők:

1. Segít csökkenteni a gyulladást

A kutatók általában egyetértenek abban, hogy a hőterápia segíthet csökkenteni a szisztémás gyulladást.

Világszerte minden 5 emberből 3 ember krónikus gyulladásos betegségben hal meg. A gyulladást számos krónikus betegséggel hozták összefüggésbe, többek között:

 • sztrók
 • légzőszervi megbetegedés
 • szívbetegségek
 • rák
 • elhízás
 • cukorbetegség

Egy tanulmány megállapította, hogy a gyakori szaunázás segít csökkenteni az úgynevezett C-reaktív fehérje (CRP) mennyiségét a szervezetben, mely a szisztémás gyulladás egyik vezető markere. A kutatók szerint további tanulmányokra van szükség a szaunázás és a szisztémás gyulladás közötti pontos kapcsolat vizsgálatához. Bár a vizsgálat középpontjában nem a gőzfürdő, hanem a szaunázás állt, a gőznek hasonló előnyei lehetnek, mivel az is hőterápiát alkalmaz.

2. Javítja a keringést

Egy 2012-es, kisebb, idősebbek körében végzett tanulmány kimutatta, hogy a nedves hő javítja a keringést, különösen az alsó lábszárakban. A nedves hőt nem gőzfürdővel, hanem a bőr alatt 1 cm mélyen elhelyezett hőpakolással alkalmazták.

A jobb keringés alacsonyabb vérnyomáshoz és egészségesebb szívhez vezethet, valamint elősegítheti a bőrszövet gyógyulását is, ami az időseknél gyakori szövődmény.

3. Megszünteti a torlódásokat

A torlódások tisztulása talán az az előny, amelyet a legtöbben a gőzfürdőhöz társítanak. Az anekdotikus állítások gyakran tulajdonítanak a gőznek jótékony hatást a következő problémák esetén:

 • orrdugulás
 • fejfájás
 • torokirritáció
 • köhögés

A gőzkamrák olyan környezetet teremtenek, amely felmelegíti a nyálkahártyát és mély légzésre ösztönöz. Ennek eredményeképpen a gőzfürdő használata segíthet feloldani a torlódást az orrmelléküregekben és a tüdőben, legalábbis átmenetileg.

A gőzbelégzés tényleges klinikai hatásairól szóló kutatások eredményei azonban vegyesek. Egy tanulmány a mellette szóló érvek között említi, hogy a forró, nedves levegő segíthet a nyálka eltávolításában, amit a gőz belélegzése fokozhat, valamint egy másik szerint az illóolajok, különösen a borsmenta, gőzben való belégzése segíthet az orrmelléküregek és a tüdő torlódásának megszüntetésében.

Az eredmények nem voltak azonban meggyőzőek egy hat klinikai vizsgálatot vizsgáló kutatás áttekintésében, amely a gőzterápia hatékonyságát vizsgálta náthás felnőtteknél. Míg egyes vizsgálatok résztvevőinél csökkentek a tünetek, másoknál nem, sőt, néhányan még orrpanaszokat is tapasztaltak a gőz belégzése miatt.

Egy klinikai vizsgálat, amely a gőz inhaláció hatékonyságát vizsgálta krónikus orrmelléküreg-tünetekkel küzdő embereknél, csak a fejfájás esetében talált jelentős javulást, a többi orrmelléküreg-tünet többségénél nem.

Összességében a gőzterápia hatékony lehet a torlódási tünetek átmeneti enyhítésére, de tudományosan nem bizonyított, hogy hatékony kezelés lenne.

Elősegíti a szív- és érrendszeri egészséget

Régebbi kutatások szerint a gőzfürdőben egyes emberek szervezete olyan hormonokat szabadít fel, amelyek megváltoztatják a szívritmusukat. Az egyik ilyen hormon, az aldoszteron szabályozza a vérnyomást. Amikor a gőzfürdőben ülve aldoszteron szabadul fel, az segíthet csökkenteni a magas vérnyomást. Ez az egyik oka annak, hogy a gőzfürdőben ellazulást érezhetünk.

Egy 2021-es tanulmány szerint a gőzfürdő egészséges embereknél a vérnyomás csökkentésével potenciálisan javíthatja a szívműködést. A kutatók a pulzusszám és a szisztolés és diasztolés vérnyomás csökkenését figyelték meg azoknál az egészséges alanyoknál, akik 12 héten keresztül hetente egyszer 10-15 perces gőzfürdőt vettek. Egy másik tanulmány megismételte ezeket az eredményeket, hozzátéve, hogy a rendszeres szaunázás általában csökkenti a szisztolés és diasztolés vérnyomást, ami javítja a szív- és érrendszeri egészséget.

A gőzfürdő kockázatai

A gőzfürdőnek számos potenciális egészségügyi előnye van, de a gőzben való elmerülés káros lehet, ha túlzásba visszük. Ha 15 percnél tovább maradunk a gőzfürdőben, kiszáradhatunk, éppen ezért érdemes már bent is és közvetlenól a gőzfürdőzés után is vizet inni.

A gőzkamrák más emberek bacilusainak is otthont adhatnak. A gőz nem elég forró ahhoz, hogy egyes baktériumtípusokat elpusztítson, sőt a meleg még növelheti is a baktériumok számát.
A gőzkamrák önmagukban nem képesek súlyos betegségek kezelésére. És bár megemelhetik a pulzusszámot és hatékonyabbá tehetik a testmozgást, a gőzfürdők nem helyettesíthetik a testmozgást.

Kerüljük a gőzfürdőt és a szaunát mindaddig, amíg az orvossal nem konzultáltunk, ha az említett állapotok bármelyike vonatkozik ránk:

 • terhesség
 • legyengült immunrendszer
 • műtét után

A gőzfürdő egyéb lehetséges kockázatai, különösen hosszú ideig tartó tartózkodás esetén, a következők:

 • égési sérülések
 • görcsök
 • szédülés és ájulás
 • hőguta

(Healthline)

Nyitókép: Shutterstock