Nő kezébe sok vitamin

Ezek a legjobb vitaminok a gyenge immunrendszer erősítésére a téli időszakban

Az immunrendszer egész évben történő egészségének megőrzése kulcsfontosságú a fertőzések és betegségek megelőzésében. Kutatások kimutatták, hogy bizonyos vitaminok és ásványi anyagok pótlása segíthet az immunválasz javításában és potenciális védelmet nyújthat a betegségekkel szemben. Lássuk, hogy melyek ezek!


D-vitamin

A D-vitamin egy zsírban oldódó tápanyag, amely elengedhetetlen az immunrendszer egészségéhez és működéséhez.

A D-vitamin fokozza az immunvédelem fontos részét képező fehérvérsejtek kórokozó-ellenes hatását, és csökkenti a gyulladást, ami elősegíti az immunválaszt.

Sokan hiányt szenvednek ebben a fontos vitaminban, ami negatívan befolyásolhatja az immunműködést. Valójában az alacsony D-vitaminszint összefüggésbe hozható a felső légúti fertőzések, köztük az influenza és az allergiás asztma fokozott kockázatával is. a legújabb kutatások szerint a D-vitamin szedése védelmet nyújthat a légúti fertőzésekkel szemben.

Zink

A cink egy olyan ásványi anyag, amelyet általában az immunrendszer erősítésére szolgáló vitaminokhoz és egyéb egészségügyi termékekhez adnak hozzá. A cink ugyanis elengedhetetlen az immunrendszer működéséhez.

A cinkre az immunsejtek fejlődéséhez és kommunikációjához van szükség, és fontos szerepet játszik a gyulladásos válaszban. A cink emellett kifejezetten védi a szöveti gátakat a szervezetben, és segít megakadályozni az idegen kórokozók bejutását.

Ennek a tápanyagnak a hiánya jelentősen befolyásolja az immunrendszer megfelelő működésének képességét, ami a fertőzések és betegségek, köztük a tüdőgyulladás fokozott kockázatát eredményezheti.

C-vitamin

A C-vitamin az immunrendszer egészségében betöltött fontos szerepe miatt talán a legnépszerűbb kiegészítő, amelyet a fertőzések elleni védelem érdekében sokan szednek.

Ez a vitamin támogatja a különböző immunsejtek működését, és fokozza a fertőzések elleni védekező képességüket. A sejthalálhoz is szükséges, ami az immunrendszer egészségének megőrzéséhez járul hozzá azáltal, hogy a régi sejteket kiüríti és újakkal helyettesíti.

A C-vitamin erős antioxidánsként is működik, véd az oxidatív stressz által kiváltott károsodások ellen, amely a szabad gyököknek nevezett reaktív molekulák felhalmozódásával jár.

A C-vitamin pótlása bizonyítottan csökkenti a felső légúti fertőzések, köztük a nátha időtartamát és súlyosságát.

Egyéb étrendkiegészítők

A fent felsoroltakon kívül még számos étrendkiegészítő segíthet az immunválasz javításában:

Szelén

A szelén az immunrendszer egészségéhez nélkülözhetetlen ásványi anyag. Állatkísérletek bizonyítják, hogy a szelénpótlás fokozhatja az influenzatörzsek, köztük a H1N1 elleni vírusellenes védelmet.

Fokhagyma

A fokhagyma erős gyulladáscsökkentő és vírusellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Kimutatták, hogy a védő fehérvérsejtek, például az NK-sejtek és a makrofágok serkentésével fokozza az immunrendszer egészségét.

Édesgyökér

Az édesgyökér számos olyan anyagot tartalmaz, köztük glicirrizint, amely segíthet a vírusfertőzések elleni védelemben. A glicirrizinnek a kutatások szerint vírusellenes hatása van a súlyos akut légúti szindrómával összefüggő koronavírus ellen.

B-komplex vitaminok

A B-vitaminok, köztük a B12 és B6, fontosak az egészséges immunválaszhoz. Mégis, sok felnőtt a hiányukban szenved, ami negatívan befolyásolhatja az immunrendszer egészségét.

Kurkumin

A kurkumin a kurkuma fő aktív vegyülete. Erőteljes gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, és állatkísérletek szerint segíthet az immunrendszer működésének javításában.

Propolisz

A propolisz egy gyantaszerű anyag, amelyet a méhek termelnek, és a kaptárakban tömítőanyagként használnak. Lenyűgöző immunerősítő hatása van, és vírusellenes tulajdonságokkal is rendelkezik.

Nyitókép: Shutterstock

(Healthline)