Egy nő a hasát méri

Ez a vitamin lehet a gyors fogyás titka

Mi a titka a gyors és semmilyen életmódbeli változtatást nem igénylő fogyásnak? Egy kutatás most bebizonyította, hogy az egyik gyakori vitaminnak bizony vannak ilyen hatásai.


Egy kutatócsoport tagjai összesen 50 túlsúlyos és elhízott nőt kértek fel résztvevőnek. Korábbi vizsgálatok már kimutatták, hogy összefüggés van a D-vitamin hiánya, illetve a nagyobb testtömeg között. Ennek bizonyítására az alanyok egy része nagy mennyiségű D-vitamint kapott minden nap, a többiek pedig csupán placebót.

A vitamint szedő személyek nagyjából 10 ezer NE-nek megfelelő mennyiségű D-vitamint kaptak. A szakértők az első találkozáskor, valamint bizonyos idővel a kezdés után is megmérték az alanyok testsúlyát, derék- és csípőkörfogatát és koleszterinszintjét.

Egy n\u0151 \u00e9bred\u00e9s ut\u00e1n a m\u00e9rlegre \u00e1ll

Fotó: Unsplash/alan KO

Végeredményként megállapították, hogy a D-vitamint szedők 3,5 kilót fogytak 6 hét alatt, szemben a kontrollcsoportban lévőkkel. Arra is rájöttek, hogy azok, akik a Nap vitaminja mellett több kalciumot is rendszeresen visznek be a szervezetükbe, akár meg is duplázhatják a fogyásukat.

A tanulmány szerzői így nyilatkoztak a kapott eredményekről:

„A 20-40 év közötti elhízott és túlsúlyos nőkön végzett kettős vak klinikai vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy a D-vitamin 50 000 NE/év dózissal történő pótlása 6 héten keresztül szignifikánsan csökkentette az átlagos testtömegindexet, a testsúlyt, másrészt növelte a D-vitamin szintjét a kontrollcsoporthoz képest."

Nyáron a napsütésből könnyen fel tudja venni az emberi szervezet a szükséges mennyiségű D-vitamint, azonban a téli hónapokban és a kevésbé napos időszakokban ez nem olyan egyszerű. Ilyenkor után kell pótolni például olajos halakkal vagy esetleg étrend-kiegészítők segítségével.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: PsyBlog