Vérmintát tartó női kéz, piros háttér előtt

Áttörés jöhet a HIV-vírus kezelésében?

Egy japán kutatócsoport által létrehozott vakcina egy korai kísérlet során képes volt elpusztítani a HIV egy típusát a közönséges makákókban.

Bár a HIV-fertőzés súlyos, a megfelelő kezelés mellett a kilátások sokkal jobbak, mint a vírus megjelenésekor, az 1980-as évek elején az Egyesült Államokban.

Az eddigi kezelések azonban eddig nem tudták ténylegesen elpusztítani a vírust, csupán nagymértékben tompítani a számos az emberi egészségre gyakorolt számos negatív hatást. Ez azonban most megváltozhat. A Tsukuba Primate Research Center japán kutatócsoportja szerint már öt éven belül megkezdődhet a tesztelés az embereken, amit jelenleg még majmokon figyelnek meg.

A csapat egy speciális vakcinát fejlesztett ki, mely egyimmunválaszt erősítő baktériumot használ. Ezt aztán egy legyengített AIDS-kiváltó vírussal kombinálták.

A hét, kísérleti alanyként szolgáló makákók megfertőződtek a majom-HIV-vel, de Asahi elmondása szerint a tesztek nem tudták kimutatni a vírust, még azután sem, hogy egy erősebb vírust injekcióztak beléjük, amely egyébként végzetesnek is bizonyulhatott volna, de a hét kísérleti alany közül hatnál a vírus nyomtalanul eltűnt.

A kutatók most azt remélik, hogy a gyógyszeres kezelés alatt álló betegektől vett HIV vírust felhasználhatják egy embereknek szánt vakcina létrehozásához.

Nem ez az egyetlen kiemelkedő törekvés a HIV-vakcina kifejlesztésére. Az amerikai székhelyű Moderna gyógyszeripari vállalat a közelmúltban megkezdte az mRNS-alapú HIV-oltóanyag humán kísérleteit, amely ugyanazt a technológiát használja, mint a széles körben alkalmazott COVID-19 vakcina.

A HIV folyamatosan az egyik leghalálosabb fertőző betegség volt az elmúlt negyven évben, az orvostudomány új fejleményeinek köszönhetően azonban minden eddiginél több remény van a vírus végleges legyőzésére.