Felüléseket végző nő

Így élj tovább: A legjobb típusú gyakorlatok a várható élettartam növelésére

Egy bizonyos típusú edzés hosszabb várható élettartamhoz, valamint alacsonyabb bármilyen okból bekövetkező halálozáshoz kapcsolódik.

A kutatások szerint minden olyan fizikai tevékenység, amely megizzasztja az embert és elakad tőle a lélegzete, jelentősen megnöveli a várható élettartamot.

Egy 204 542 középkorú és idősebb embert hat éven át nyomon követő ausztrál tanulmány eredményei azt mutatták, hogy az intenzív testmozgást végző emberek, például a versenyszerűen teniszezők, futók vagy aerobikozók, tovább élnek a mérsékelt tevékenységet, például társas teniszezést, házimunkát vagy kényelmes tempójú úszást végzőknél.

Ezek az adatok azt sugallják, hogy a magasabb szintű erőteljes aktivitás sokkal jobb hatással van az emberi egészségre, mint a mérsékelt aktivitás.

A kutatás eredménye szerint a korai halálozás kockázata 13 százalékkal volt alacsonyabb a nagy intenzitású testmozgást végző embereknél, mint a mérsékelt testmozgást végző társaiknál.

Dr. Klaus Gebel, a tanulmány első szerzője elmondta, hogy az erőteljes mozgás előnyei minden korosztályra, férfiakra és nőkre egyaránt vonatkoztak, és függetlenek voltak az aktívan töltött idő teljes mennyiségétől.

„Az eredmények azt mutatják, hogy akár elhízott valaki, akár nem, és akár szívbetegsége vagy cukorbetegsége van, akár nem, ha némi erőteljes aktivitást végez, az jelentős előnyökkel járhat a hosszú élettartam szempontjából”

– tette hozzá.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Egyesült Államok, Ausztrália és az Egyesült Királyság egészségügyi hatóságai azt tanácsolják a felnőtt lakosságnak, hogy hetente legalább 75 perc erőteljes vagy 150 perc mérsékelt aktivitást végezzenek.

A tanulmány szerzői szerint a közegészségügyi és klinikai irányelveknek erős intenzitású gyakorlatokat kell javasolniuk az emberek várható élettartamának növelése érdekében.

A vizsgálatban résztvevőket két csoportra, a mérsékelten edzőkre, és az edzés legalább 30 százalékát nagy intenzitással végzőkre osztották. Kiderült, hogy az edzés egy részében erőteljesen mozgó személyek között 9 százalékkal alacsonyabb volt a halálozási arány kockázata azokhoz képest, akik nem végeztek nagy intenzitású testmozgást. Azoknál, akik több mint 30 százalékban nagy intenzitású testmozgást végeztek, 13 százalékkal alacsonyabb halálozási arányt mutattak ki.

„Kutatásunk azt jelzi, hogy még kis mennyiségű erőteljes tevékenység is segíthet csökkenteni a korai halálozás kockázatát. Korábbi tanulmányok azt mutatják, hogy az intervallumos edzés, amely rövid, erőteljes erőfeszítésekkel jár, gyakran kezelhető az idősebb emberek számára, beleértve a túlsúlyos vagy elhízott embereket is”

– fogalmazott Gebel.

(PsyBlog)

Nyitókép: Unsplash