Káliumot tartalmazó termékek

Ezek a jelei, ha nem fogyasztasz elég káliumot

A kálium a szervezet minden sejtje számára létfontosságú, többek között felelős az energiatermelésért, a szív védelméért és még sok másért.

A káliumot az olyan ételekben, mint például a banán, egészségesen nagy mennyiségben találjuk, de kevesen tudják, milyen jelentős ásványi anyag számos kritikus testi funkció szempontjából. Éppen ezért fontos, hogy felismerjük a káliumhiányra utaló jeleket.

Az amerikai National Institutes of Health (NIH) egészségügyi szervezet szerint egyéb fontos funkciók mellett a káliumnak fontos szerepe van a váz- és simaizmok összehúzódásában és növekedésében, a folyadékszabályozásban, a sav-bázis egyensúlyban és a szénhidrát-anyagcserében, sőt, még a vesekő kiújulását is csökkentheti.

A Journal of the American Heart Association című folyóiratban 2020-ban megjelent áttekintő cikk szerint a kálium kulcsfontosságú ásványi anyag lehet a vérnyomás és a szív egészsége szempontjából; míg a nátriumot a magas vérnyomás magasabb kockázatával hozzák összefüggésbe, a káliumról úgy gondolják, hogy egyfajta értágítóként működik, és csökkenti az érfalak feszültségét.

A kutatások szerint azoknál az embereknél, akik nem csak kiegészítőkkel , hanem az étrendjükben is gazdag káliumot fogyasztanak, alacsonyabb a sztrók kockázata. A BMJ Open című folyóiratban megjelent 2022-es áttekintésben, mely a sztrók kockázatának módosítható tényezőit vizsgálta, a kutatók megállapították, hogy azoknál, akik nagyobb mennyiségben fogyasztanak bizonyos tápanyagokat, köztük káliumot, csökken a sztrók kockázata.

Egy másik tanulmány megállapítása szerint az idősebb nőknél a káliumban gazdag élelmiszerek fogyasztása segíthet a csontritkulás megelőzésében.

Mi okozza az alacsony káliumszintet?

Az úgynevezett hipokalémia a kálium hiányát jelenti a vérben. Számos létfontosságú funkciója ellenére a kálium ajánlott napi 4700 milligramm (mg) felét fogyasztják csak a legtöbben. Az NIH szerint a legtöbb ember káliumbevitele még akkor is az ajánlott mennyiség alatt marad, ha a káliumtartalmú étrend-kiegészítőket élelmiszerrel kombinálják.

A kálium a nátriummal, a magnéziummal, a kloriddal és a kalciummal együttműködve, elektrolitként vezeti az elektromosságot a szervezetben. A káliumegyensúly a többi ásványi anyagnak a vérben lévő szintjétől függ. Vagyis, a magas nátriumtartalmú étrendet fogyasztó (ami a mai tipikus étrendben elég gyakori) személyeknek több káliumra lehet szüksége ezen ásványi anyagszintek kiegyensúlyozásához.

A nátriummal ellentétben, melynek túl kevés mennyiségű bevitele esetén beindulnak a szervezet megőrző mechanizmusai, a káliumot a vesék továbbra is kiválasztják, ha hiány van belőle. Bizonyos gyógyszerek (például vízhajtók), valamint felszívódási zavarokkal, alultápláltsággal, hányással, hasmenéssel és túlzott izzadással járó állapotok szintén okozhatnak alacsony káliumszintet, valamint a dohány és a koffein csökkentheti a kálium felszívódását a szervezetben, ami hiányhoz vezethet.

A hipokalémia fokozott kockázatának kitett személyek közé tartoznak még a kényszer diétázók, a kábítószerrel visszaélők és az alkoholisták.

Jelek, hogy nem fogyasztunk elég káliumot

Az NIH szerint az alacsony káliumszint tünetei a következők:

  • Izomgörcsök: A kálium létfontosságú a simaizmok összehúzódásához és növekedéséhez. Ha túl alacsony a szintje, görcsöket és fájdalmakat tapasztalhatunk a nap bármely szakában, de főleg testmozgás közben.
  • Gyomorpanaszok: Az alacsony káliumszint lelassíthatja a bélműködést, ami székrekedéshez, görcsökhöz és puffadáshoz vezethet.
  • Gyengeség vagy szédülés: Az alacsony káliumszint szédülést, ájulást vagy szédülést okozhat, de lelassíthatja a szívverést is, ami ájuláshoz vezethet.
  • Letargia: A test így jelezheti, hogy több káliumra van szüksége. Az alacsony káliumszint alacsony energiát, kimerültséget és krónikus álmosságot okozhat.
  • Szabálytalan szívverés vagy szívdobogás: Alacsony káliumszint esetén a testben lévő erek beszűkülhetnek, ami magas vérnyomáshoz vezethet. Ha a kálium-nátrium egyensúly megbomlik, a szívizmoknak is nehezebb lehet a pumpálás, ami szabálytalan szívveréshez vagy szívdobogáshoz vezethet.

A fent felsorolt tünetek mindegyike számos más betegség következménye is lehet, ezért mindenképpen beszéljünk háziorvosunkkal ezen tünetek bármelyikénél.

Lehet túl sok káliumot bevinni a szervezetbe?

Szinte lehetetlen túl sok káliumot fogyasztani, mivel az egészséges vesék folyamatosan kiválasztják a káliumot a vizelettel, így ha valaki azt tapasztalja, hogy a káliumszintje túl magas, az valószínűleg más tényezők vagy állapotok, például veseelégtelenség miatt van, ami az NIH szerint gyakori az idősek körében. Egyes betegségek miatt a vesék kevésbé hatékonyan választják ki az ásványi anyagot, és ez káliumfelhalmozódáshoz vezethet a szervezetben.

De más állapotok, például gyomor-bélrendszeri vérzés, súlyos fertőzések vagy gyors fehérjebontás is növelhetik a vér káliumszintjét. A hiperkalémia kevesebb tünetet okoz, mint a hipokalémia, de ezek közé tartozik a hányingert, ájulás, szabálytalan vagy gyenge pulzus vagy akár halált is okozhat.

Az elegendő káliumbevitelhez kezdjük el helyettesíteni a feldolgozott, magas nátriumtartalmú ételek egy részét gyümölcsökkel és zöldségekkel; a kálium a legtöbbjükben könnyen hozzáférhető, és természetesen alacsony a nátriumtartalmuk. Ráadásul a gyümölcsök és zöldségek alacsony kalóriatartalmúak, és magas a rost- és egyéb vitamin- és ásványianyag-tartalmuk is.

(EatingWell)

Nyitókép: Shutterstock