Egy csésze friss kávé, kék háttéren

Meglepő hatással van a kávéfogyasztás a mentális egészségre

Egy új kutatás kimutatta, hogyan függ össze a kávéfogyasztás a mentális és a fizikai egészséggel.

A mérsékelt kávéfogyasztás összefügg a depresszió kockázatának csökkenésével, valamint a Parkinson-kór és a demencia alacsonyabb szintjével – derül ki egy kutatásból. A több mint 200 tanulmányt áttekintő tanulmány emellett azt is megállapította, hogy a napi 3-4 csésze kávé fogyasztása számos más jótékony hatással is összefügg, számol be róla a PsyBlog.

Ezek közé tartozik a szívbetegségek alacsonyabb szintje, egyes rákos megbetegedések, a cukorbetegség és a májbetegségek kockázatának csökkenése.

„A kávéfogyasztás következetesen összefüggésbe hozható volt a Parkinson-kór alacsonyabb kockázatával, még a dohányzáshoz való igazítás után is, és az összes expozíciós kategóriában”

– írják a tanulmány szerzői.

Kiderült az is, hogy a koffeinmentes kávé a Parkinson-kór alacsonyabb kockázatával járt együtt, ami nem érte el a szignifikanciát, emellett a fogyasztás következetes összefüggést mutatott a depresszió és a kognitív zavarok alacsonyabb kockázatával, különösen az Alzheimer-kór esetében.

A kávé fogyasztása több rákos megbetegedés alacsonyabb kockázatával is összefüggésbe hozható volt:

  • prosztatarák
  • endometrium rák
  • bőrrák
  • májrák

A 2-es típusú cukorbetegség, az epekő és a köszvény kockázata is alacsonyabb volt azoknál, akik kávét ittak.


A kávé nyilvánvaló hatása különösen erős volt a májbetegségek, például a májzsugor esetében. A koffeinmentes kávé fogyasztására vonatkozó bizonyítékok azonban nem voltak ilyen erősek.

Tehát, ha még nem iszunk kávét, el kellene kezdenünk? Vagy az orvosoknak ajánlaniuk kellene-e a kávéfogyasztást a betegségek megelőzése érdekében? A válasz mindkét kérdésre nem, mondja Eliseo Guallar kutató, A Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health epidemiológia professzora.


A betegségek legalacsonyabb kockázata a napi három-öt csésze kávé fogyasztásához kapcsolódik. A magasabb fogyasztás csökkentheti vagy megfordíthatja a potenciális előnyöket, és mind az egyes tanulmányokban, mind a metaanalízisekben jelentős bizonytalanság van a magasabb fogyasztási szintek hatásait illetően, magyarázza.

„A kávé biztonságosságára vonatkozó következtetéseket ezért a mérsékelt bevitelre kell korlátozni, amelyet általában ≤400 mg koffein napi bevitelének tekintenek (körülbelül négy-öt kávéital).”