Telefonáló nő

A mobilon beszélgetés növelheti a magas vérnyomás kockázatát

Egy új kutatás szerint a mobiltelefon használata összefüggésben állhat a vérnyomás mértékével: minél több időt tölt valaki telefonálással, annál nagyobb a magas vérnyomás kockázata.

A European Heart Journal-Digital Health című folyóiratban ebben a hónapban megjelent új kutatás szerint kapcsolat van a mobiltelefon-használat és a magas vérnyomás között. A tanulmány 212 046 ember adatait használta fel, akik az európai fókuszú kutatásokban gyakran használt UK Biobank adathalmaz részei voltak.

A milliókat érintő magas vérnyomás számos negatív egészségügyi következménnyel, többek között szívelégtelenséggel, szívinfarktussal, pitvar fibrillációval és agyvérzés kockázatával hozható összefüggésbe.

Mobiltelefon és vérnyomás

A kutatók a résztvevők nyomon követési adatait megvizsgálva összefüggést találtak a magasabb mobiltelefon-használat és a magas vérnyomás új esetei között. Olyan tényezőket is vizsgáltak, mint a magas vérnyomás genetikai kockázata.

A résztvevőknek kérdéseket tettek fel a mobiltelefon-használatukról és arról, hogy mennyi időt töltenek telefonálással, illetve hívások fogadásával.

A kutatók azt vizsgálták, van-e egészségügyi különbség a hetente körülbelül 30-59 percet, 1-3 órát, 4-6 órát vagy több mint 6 órát telefonálók között. Megállapították, hogy minél több időt töltöttek az emberek hetente telefonon, annál nagyobb volt az esélye annak, hogy magas vérnyomásuk volt.

A heti 30-59 percet telefonáló személyeknél 8%-kal, a heti 1-3 órát telefonálóknál 13%-kal, a 4-6 órát telefonálóknál 16%-kal, a heti 6 óránál többet telefonálóknál pedig 25%-kal volt nagyobb a magas vérnyomás kockázata.

A kutatócsoport azt is megvizsgálta, hogy a telefon kézben tartása vagy a kihangosító készülék használata összefüggésben van-e a magas vérnyomás kockázatával, de az eredmények azt mutatták, hogy a kihangosító készülékek használata nem okozott jelentős változást az új magas vérnyomásesetek szintjében.

Dr. Xianhui Qin, a tanulmány szerzője sajtóközleményben azt írta, a kutatócsoport bízik abban, hogy a tanulmány a jövőben új eredményekhez vezethet, miközben már most segít az embereknek egészségesebb döntéseket hozni.

„Eredményeink arra utalnak, hogy a mobiltelefonon való beszélgetés nem befolyásolja a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát mindaddig, amíg a heti telefonálási időt fél óra alatt tartjuk. További kutatásokra van szükség az eredmények megismétléséhez, de addig is bölcs dolognak tűnik, hogy a szív egészségének megőrzése érdekében a mobiltelefonálást a minimumon tartsuk.”

Dr. Kenneth Perry, a dél-karolinai Trident Medical Center sürgősségi orvosa szerint további kutatásokra lesz szükség, mielőtt az orvosok elkezdenék javasolni a telefonálásról való lemondást.

„Az ötlet, hogy ennyi olyan beteget látunk, akiknek ilyen hajlamuk van a magas vérnyomásra, és ráadásul ez a kérdés, hogy esetleg a mobiltelefonos hívásokkal való kapcsolat... ami a magas vérnyomás kockázatához vezet vagy növeli azt, egy elég érdekes és új irány, amit a kutatással megtehetnek”

– fogalmazott.

Azok a résztvevők, akik arról számoltak be, hogy hetente legalább egyszer használnak mobiltelefont, magasabb iskolai végzettséggel rendelkeztek, nagyobb valószínűséggel végeztek magas szintű fizikai aktivitást, és általában magasabb jövedelemmel rendelkeztek. A mobiltelefon-használók nagyobb valószínűséggel voltak dohányosok is.

A kutatók szerint további vizsgálatokra van szükség, illetve a tanulmány limitációjaként megemlítették, hogy egyrészt az átlagos résztvevő fehér, középkorú vagy idősebb volt, és a brit lakosság átlagos egészségi szintje felett volt, másrészt az adatok jellege miatt nehéz közvetlenül összefüggésbe hozni pusztán a telefonhívások hosszát és a mobiltelefon-használat mennyiségét a magas vérnyomással.

Perry szerint emellett további kutatások vizsgálhatnák a fiatalabb résztvevőket, köztük a gyerekeket is.