Női páciens szemét vizsgáló orvos

A szívbetegség kockázata előre jelezhető egy egyszerű szemvizsgálattal

A mesterséges intelligenciát használó szemvizsgálatok gyorsan és pontosan megállapítják, hogy egy személynél magas-e a szívbetegség kockázata.


A londoni Kingston Egyetem kutatói által végzett vizsgálat eredményei áttörést mutathatnak a szív- és érrendszeri szűrés gyorsabb és egyszerűbb, kamerák segítségével történő elvégzéséhez, vérvizsgálat vagy vérnyomás mérés nélkül.

A keringési betegségek, beleértve a szív- és érrendszeri betegségeket, a szívkoszorúér-betegséget, a szívelégtelenséget és a sztrókot, a megbetegedések és a halálozás fő okai világszerte. A számos kockázati keretrendszer ellenére nem mindig képesek a pontos azonosításra, hogy kiknél alakulnak ki a későbbiekben keringési betegségek vagy halnak bele abba.

A tanulmány részeként Sarah Barman, a Kingston University professzora és Roshan Welikala posztdoktori kutató mesterséges intelligencia algoritmusokat fejlesztettek ki, melyek megbízhatóan mérték a retinakép jellemzőit, például az erek szélességét és görbületét.

A mesterséges intelligenciával támogatott képalkotó eljárás képes meghatározni a szív- és érrendszeri betegségek és a sztrók kockázatát, és alternatív előrejelző biomarkerként működhet az érrendszeri egészség hagyományos kockázati mutatói mellett. Az eredményeket most a British Journal of Ophthalmology című folyóiratban tették közzé.

„Ezen a kutatáson keresztül megmutattuk, hogy egy mesterséges intelligencia segítségével végzett szemvizsgálatot rutinszerűen elvégezhetné egy orvos az utcán, ugyanolyan jó, mint a szív- és érrendszeri kockázat standard mérőeszközei. Mindenki, aki szemészhez megy az Egyesült Királyságban, szemszkennelő vizsgálaton esik át, a standard módszerekkel ellentétben, melyhez vérvizsgálatra van szükség a háziorvostól. Az ilyen típusú szűréshez csak egy retinakép és néhány adat lenne szükséges, például a kor, az, hogy a beteg dohányzik-e vagy sem, valamint néhány, a kórtörténetével kapcsolatos kérdésre adott válasz”

– fogalmazott Barman.

Hozzátette, a lakosság szélesebb körű, nem invazív szűrését lehetővé tévő módszer korai megelőző kezelésekhez vezethet a nagyobb kockázatnak kitettek számára.

A kutatók egy teljesen automatikusan működő mesterséges intelligencia által támogatott, QUARTZ nevű algoritmust fejlesztettek ki az ismert kockázati tényezők mellett a retina érrendszerének képalkotásában rejlő lehetőségek értékelése érdekében az érrendszeri egészség és a halálozás előrejelzésére. A QUARTZ kevesebb mint egy perc alatt értékelni tud egyetlen retinaképet.

Hogy teszteljék, a kutatók a UK Biobank 88 052, 40-69 év közötti résztvevőjének retinaképét vizsgálták meg az algoritmussal, amely kifejezetten az erek szélességét, területét és görbületének mértékét vizsgálta annak érdekében, hogy előrejelzési modelleket dolgozzon ki a sztrók, a szívroham és a keringési betegség által okozott halálozásra. Ezután a modelleket a European Prospective Investigation into Cancer (EPIC)-Norfolk tanulmány 7411, 48-92 éves résztvevőjének retinaképeire alkalmazták.

A QUARTZ teljesítményét a széles körben használt Framingham Risk Scores keretrendszerrel hasonlították össze. A résztvevők egészségi állapotát átlagosan hét-kilenc éven keresztül nyomon követve azt találták, hogy az életkoron, nemen, dohányzáson, kórtörténeten és a retina érrendszerén alapuló nem invazív kockázati pontszám ugyanolyan jól teljesített, mint a Framingham-keretrendszer.