Koronavírus

Egy szokatlan kezelés adhatja vissza a koronavírus miatt elvesztett szaglást

A koronavírus-fertőzés egyik legjellemzőbb tünete a szaglás elvesztése. Bár egyelőre nem tudni, pontosan mi miatt alakul ki, egyes kutatócsoportok viszont folyamatosan kezelési eljárásokat fejlesztenek az érzék helyreállítására. Ezúttal úgy fest, működik az egyik gyógymód.


Az egyik legáltalánosabb érzék a szaglás, a mindennapokban pedig nagyon sok bonyodalmat okozhat a hiánya, hiszen amellett, hogy az étkezési élményt is javítja, még figyelmeztető jelzésként is szolgál füst vagy romlott élelmiszerek esetén. Egyeseknek pár nap után visszatér a szaglása, másoknak viszont akár hónapokon keresztül kitart az állapot. Nem tudni, mi miatt húzódik el a gyógyulás, szakértők viszont próbálkoznak a gyógymód kifejlesztésével.

Egy új kezelés során vérplazmával átitatott szivacsot dugnak mélyen a beteg illető orrnyílásiba. Ezt a plazmát általában injekció formájában juttatják a szervezetbe, és olyan lágyszöveti tünetek kezelésére alkalmazzák, mint a teniszkönyök vagy a kopaszodás. Bár a vizsgálatok még kezdeti fázisban járnak, mégis úgy tűnik, hogy hatásos gyógyír a szaglás visszaszerzéséhez.

A kezelés hatásossága még nem bizonyított, hiszen a klinikai vizsgálatok még nem kezdődtek el, de az elmélet szerint az alkalmazott anyag serkenti az őssejtek növekedését és javulását. Emellett egy másik magyarázatot is találtak a pozitív eredményekre, mégpedig, hogy a hajszálerek növekedése segít kiöblíteni a receptorokhoz kötődő, szagokat okozó molekulákat az útból, helyet csinálva ezzel az újaknak.

Már nem ez az első alkalom, hogy kapcsolódó kísérleteket folytatnak hasonló tünetekkel járó betegségek kezelésére, hiszen a világjárvány előtt egy tanulmány során a betegek orrába injekcióval juttatták be a plazmát. A kísérlet során javulást jegyeztek fel, ellenben az csak korlátozott ideig tartott.

Mivel a tünet rengeteg embernél enyhült külső kezelés nélkül, így nem tudható, hogy a kísérletek valóban hasznosak-e, ellenben nagyon ígéretesnek tűnnek a kezdeti eredmények. A további munkálok még a levegőben lógnak, a jövőben pedig tökéletes megoldást nyújthat a koronavírus után szenvedő embereknek.

Nyitókép: Unsplash/Fusion Medical Animation

Forrás: Big Think