Színezett transzmissziós elektronmikroszkópos felvétel a laboratóriumban tenyésztett, fertőzött sejtben (barna) található majomhimlő vírus részecskékről (narancssárga)

Más nevet kap a majomhimlő

Majomhimlő helyett Mpox lesz a hivatalos neve.

Mpox néven hivatkozik ezentúl az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az eddig majomhimlőnek nevezett járványos megbetegedésre, írja az MTI a szervezet hétfői bejelentése alapján.

A tervek szerint a majomhimlő elnevezést egy év alatt vezetik ki teljesen, addig mindkét néven lehet hivatkozni a betegségre.

A változtatást azzal indokolták, hogy több olyan panaszt kaptak, mely szerint a majomhimlő elnevezés rasszista és megbélyegző.

A WHO idén korábban indított konzultációt az új névről. Az Mpox elnevezést javasolta a többi között egy férfiak egészségével foglalkozó szervezet is, melynek vezetője úgy vélte, a majomhimlővel kapcsolatos képzettársítások miatt sokan nem vették komolyan a betegséget, sem a miatta kihirdetett egészségügyi vészhelyzetet.

A WHO adatai szerint jelenleg világszerte mintegy 80 ezer fertőzöttről és 55 halálesetről tudni, összesen 110 országból jelentettek fertőzéseket.

A vírust először 1958-ban fedezték fel makákók egy csoportjában.

(MTI)