Egy lány másnaposan felkel az ágyából

Ősi módszerek a másnaposság tünetei ellen, hogy átvészeld az új év első napját

Túl jól sikerült a szilveszteri buli? A tökéletes másnaposság elleni módszert már évszázadok óta keresik, ez idő alatt pedig számos elborult elképzelés született a témában. Alábbi cikkünkbe ősi praktikákat gyűjtöttünk össze, melyekről az emberek valóban elhitték, hogy orvosolják a tüneteket.


1. Vízzel hígított bor

Az ókori görögök és a rómaiak nagyon sok bort ittak, viszont volt egy alapvető illemszabály, amit a lehető legtöbben igyekeztek betartani, mégpedig, hogy vízzel felhígították azt, amit ittak. Azt vallották, hogy aki tisztán issza a szőlőből készített alkoholos italt, az az önuralom teljes hiányáról tesz tanúbizonyságot.

Éppen ezért is néztek rossz szemmel a különböző barbár népekre, akik nem keverték fel semmivel a poharuk tartalmát. A Kr. e. VI. században élt Anakharszisz azt mondta, hogy a szőlőnek háromféle termése van. Az első az élvezet, a következő a mámor, a harmadik pedig az undor, a víz pedig pont abban segít, hogy az elsőnél maradjanak a fogyasztók.

Akármilyen indíttatásból is végezték ezt a rituálét, tulajdonképpen nagyon okosan tették, ugyanis a vízzel megakadályozták, hogy a szervezetük túlságosan kiszáradjon, ezzel pedig elkerülhették a fájdalmas másnapot.

2. A vörösbor több vért termel, így ajánlatosabb a fehér

A régi időkben — amikor még nem tudták, hogy az emberi testben vér kering — úgy tartották, hogy az elfogyasztott étel a májba kerülve alakul át vérré, hogy táplálja a szervezetet. Éppen ezért nem ittak és ettek túl sok „vérképző” élelmiszert, mert féltek a rosszulléttől.

Mivel a vörösbor kinézetében sokkal jobban emlékeztet a vérre, így inkább a fehér változatot itták, hogy ne betegedjenek meg, vagyis elkerüljék a másnapi macskajajt. Ez a módszer kifejezetten jellemző volt a nők körében, mivel úgy vélték, hogy az ő testük kevesebb vért képes feldolgozni. Azzal magyarázták a menstruáció szükségességét, hogy a testük akkor szabadul meg a feleslegesen termelt vértől.

3. Virágok hordása

A virágokból készült fejdíszek, koszorúk az ókori görögöknél fontos orvosságokként voltak jelen. Az akkori hiedelmek szerint az olyan virágok, mint például a rózsa vagy a mirtusz illata elűzi a rosszkedvet és a bánatot, valamint a fejfájást is enyhítették. Ezeket a hatásokat figyelembe véve valószínű, hogy a túl sok alkohol megivása után is alkalmazták ezt a gyógymódot.

4. Klasszikusokról való társalgás

Vindonius Anatolius IV. századi író elmondása szerint nincs is jobb módszer a másnap elkerülésére, mint az ókori történelem tanulmányozása. Összességében az ezekről történő csevegés lehet, hogy eltereli a figyelmet a rosszullétről, vagy az ivásról még a mulatság kezdete előtt, de az is elképzelhető, hogy elaltat, ami összességében nem egy rossz megoldás a másnap ellen.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: The Conversation