Egy túrázó sétál a fák között

Egy gyakran végzett tevékenység alkalmas lehet a mentális egészség fokozására​

Mi az a mindennapi tevékenység, amit egyszerű végezni és még a mentális egészséget is fokozza? Egy kutatás szakértői érdekes választ állapítottak meg, cikkünkben pedig az eredményeikkel foglalkozunk.


Szakértők bebizonyították, hogy a nap közben végzett, 10-15 perces tudatos séták jelentősen csökkentik a stressz, valamint a szorongás és a depresszió szintjét. A testmozgás mentális egészségre gyakorolt jótékony hatásai már korábban is ismertek voltak, az új tanulmány viszont azt bizonyította, hogy már a rövidebb, kis energiabefektetést igénylő séták is sokat segíthetnek.

Az emberek sokszor nehezen veszik rá magukat a konditermi edzésekre, vagy a futásra, amennyiben az nagyobb energiabefektetést igényel egy stresszes időszakban. A sétának éppen ez az egyik pozitív előnye, hiszen sokan úgy végzik a mindennapok folyamán, hogy pontosan illeszkedik a rutinjukba is.

Boltba, munkába, vagy esetleg valamilyen programra menet is be lehet illeszteni a rendelkezésre álló időbe. Amennyiben ehhez a kis testmozgáshoz még a mindfulness gyakorlása is hozzákapcsolódik, akkor a pozitív hatások hatványozottan jelentkeznek. A szóban forgó kutatócsoport ezeket az eredményeket egy diákokon végzett vizsgálatra alapozták.

Egy f\u00e9rfi medit\u00e1l egy t\u00f3parti szikl\u00e1n \u00fclve

Fotó: Unsplash/Keegan Houser

A résztvevőket a testmozgás közben jelentkező gondolataikról és az érzéseikről kérdezték. Dr. Chih-Hsiang Yang, a tanulmány első számú szerzője így nyilatkozott a kapott eredményekről:

„Az, hogy egy adott pillanatban aktívabbak vagyunk, már eleve csökkenti a negatív hatást, de ha ezzel egyidejűleg a szokásosnál is több figyelmet fordítunk magunkra, akkor felerősített hatás tapasztalható."

A PsyBlog cikkében azt is elárulják, hogyan érdemes a mindfulness-meditációt gyaloglás közben gyakorolni. Az első tanács, hogy érdemes valamilyen kevesebb külső ingerrel járó útvonalat választani, hogy semmi se akadályozza a koncentrációt. Természetesen ebben az esetben is a figyelem összpontosítása az első számú cél.

Ehhez kezdésképp célszerű arra az érzésre figyelni, ahogy a talp a földhöz ér. Később a légzésre és a testrészek egyedülálló mozgására is át lehet helyezni a koncentrációt. Amennyiben a gondolataid elkalandoznának, akkor finoman próbálj visszatalálni a nyugodtság állapotához.