Szobamérleg mérőszalaggal körbetekerve

Ez a mentális technika megháromszorozhatja a fogyást

Ez a technika segít a fogyás egyik legnagyobb akadályának leküzdésében.

Azok az emberek, akik megtanulnak kevésbé aggódni a súlyuk miatt, a kutatások szerint megháromszorozhatják a fogyásukat. Ennek oka, hogy a jobb testképpel rendelkező emberek automatikusan egészségesebben táplálkoznak, olvasható a PsyBlog cikkében.

A túlsúlyos embereknek gyakran vannak testképzavarai. Az amiatti aggodalom, hogy mit gondolnak mások, vagy hogyan néznek ki, azonban nagy akadálya lehet a fogyásnak.

Ehelyett pozitív hatással van, ha megtanuljuk szeretni a testünket, és kevésbé aggódunk a mérete miatt.

Egy nemrég végzett vizsgálatban 239 túlsúlyos nő vett részt, akik egy éven keresztül egy standard edzés- és diétás programot követtek. A csoport fele azonban testképre összpontosító foglalkozásokat is kapott, ahol többek között elmondták nekik, hogyan befolyásoljhatják az érzelmek az evést.

Például a negatív hangulat kiválthatja az evést, hogy jobban érezzék magukat, ahelyett, hogy az éhség csillapítása érdekében étkeznének – ezt nevezik érzelmi evésnek.

A nőket emellett arra is bátorították, hogy szeressék a testüket.

A vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy azok, akik javítottak a testképükön, háromszor annyit fogytak, mint a kontrollcsoport.

Átlagosan testsúlyuk 7 százalékát veszítették el.

Dr. Pedro Teixeira, a tanulmány társszerzője elmondta, hogy a testkép-problémák nagyon gyakoriak a túlsúlyos és elhízott emberek körében, gyakran vezetnek kényelmi evéshez és merevebb étkezési szokásokhoz, és akadályozzák a fogyást.

„Eredményeink szoros összefüggést mutattak a testkép javulása, különösen a mások véleménye miatti szorongás csökkentése, és az étkezési viselkedés pozitív változásai között. Ebből kiindulva úgy véljük, hogy a testhez való egészségesebb viszonyulás megtanulása fontos szempont a fogyás fenntartásában, és minden testsúlykontroll-programban foglalkozni kell vele.”

Nyitókép: Shutterstock