Fájó nyakkal a kanapén ülő nő

5 meglepő jel, hogy nem mozogsz eleget napközben

Így jelez a testünk, ha nem mozgunk eleget.


Még ha erőfeszítéseket teszünk az aktívabb életmódért, akkor is jelezheti a testünk, hogy több mozgásra van szüksége. Dr. Lisa N. Folden, egyesült államokbeli fizikoterapeuta és életmód edző öt váratlan jelre hívja fel a figyelmünket, melyek arra utalnak, hogy több edzésre van szükségünk.

1. Székrekedés

„Amikor a beleid megnyugodtak, ez észszerű jele annak, hogy vagy nem kap elég rostot és vizet... vagy nem mozogsz eleget. A nap nagy részében fekvés vagy ülés nagyszerű módja a belek leállításának”

– mondta Folden, aki ennek orvoslására a rendszeres mozgást ajánlja.

Tegyünk egy sétát az ebédszünetben, vagy ha ülőmunkát végzünk, keljünk fel néhányszor a nap folyamán és nyújtózkodjunk néhányat.

2. Izomfeszülés

Az izmaink olyanok, mint a gumiszalagok. Minél jobban nyújtjuk és mozgatjuk őket, annál rugalmasabbak. Ha abbahagyjuk a mozgatást, lefagynak vagy megfeszülnek. Lényegében rövidebbek lesznek. Ha ez megtörténik, a rendszeres, mindennapi mozgásokat kényelmetlenebbnek és nagyobb kihívást jelenthet, mondja Folden.

Ha kényelmetlenül érezzük magunkat, amikor mindennapi mozdulatokat végzünk, például felveszünk egy tárgyat a padlóról, Folden azt javasolja, hogy hetente háromszor néhány percet nyújtsunk. Nem minden gyakorlatnak kell magában foglalnia nagy intenzitású emelést vagy kardiót – a nyújtás ugyanolyan előnyös lehet.

3. Merev ízületek

A térdünkben, vállunkban és a bokánkban van egy síkosító anyag, az úgynevezett ízületi folyadék, mely elősegíti az ízületek zökkenőmentes és fájdalommentes mozgását. Ha mozdulatlannak találjuk magunkat, és nem edzünk gyakran, a folyadéktermelés lelassul, és az ízületek észreveszik. Az eredmény az a csikorgó érzés, amelyet reggel érezhetünk. Ha egy kis sétát visszavezetünk a mindennapjainkba, az elősegíti, hogy az ízületi folyadék ismét áramoljon.

4. Hamar kifulladunk

Ha azt tapasztaljuk, hogy a lépcsőzés vagy az élelmiszerboltban való séta elég gyorsan lefáraszt, akkor érdemes egy kis kardiót bevezetni a mindennapjainkba.

Folden szerint a gyors kifulladás amiatt van, mert a tüdőnk és a szívünk már nincs hozzászokva a pumpáláshoz és az ülőmunka feletti sebességhez.

„Tehát túlpörögnek, amikor„"magasabb szintű tevékenységeket” végzel, mint például az autóhoz futva vagy egy dombon sétálva. A fáradt szív és tüdő legjobb gyógymódja, ha a testedet aktívan és kondicionáltan tartod.”

5. Szomorú vagy rossz hangulat

A rossz hangulatnak számos oka lehet, ezek egyike lehet a testmozgás hiánya. A rendszeres fizikai aktivitás hatására a szervezet több boldogsághormont, más néven endorfint termel. Számos egyéb tevékenység mellett az endorfinok nagyon pozitív érzést váltanak ki a szervezetben, ami általában boldogabbá és nyugodtabbá teszi az embert.

(EatingWell)

Nyitókép: Shutterstock