Nő sárga pólóban vakarja a bőrét

Pikkelysömör vagy ekcéma: hogyan tegyünk különbséget?

Akár pszoriázisról, azaz pikkelysömörről, akár ekcémáról beszélünk az az utolsó, amit szeretnénk, hogy valamelyik bőrbetegségünk az otthoni félrekezelés miatt rosszabbodni kezdjen.


Ezért érdemes jobban a dolog után járni, és bőrgyógyásszal egyeztetni.

Ha hámló, vöröses, száraz bőrfoltjaid vannak, amelyek viszketnek és nem akarnak elmúlni, akkor hamar feltételezheted, hogy ekcémával állsz szemben. Azonban az ekcéma- más néven atópiás dermatitisz - nem az egyetlen fő bűnös, akire gondolhatunk. Lehet ugyanis, hogy pikkelysömörrel, azaz pszoriázissal van dolgod.

Az ekcéma és a pikkelysömör teljesen különböző diagnózisok, amelyek gyakran eltérő kezelést igényelnek.

De hogyan tegyünk különbséget?

Az egyik leghasznosabb jel, ami alapján kiderítheted, hogy melyik betegséggel állsz szemben, az ez:

Az ekcéma általában csecsemő, vagy gyerekkorban jelenik meg. Vannak, akik kinövik és vannak, akiknél az évek során rosszabbodik. Az azonban nagyon ritka, hogy valakinél felnőtt korban jelentkezzen először.

Ezzel szemben a pikkelysömör leggyakrabban 15 és 25 éves kor között mutatja meg magát először.

Bár mind az ekcéma, mind a pikkelysömör genetikai összetevővel rendelkezik – tehát ha a felmenőid vagy más rokonaid közül szenved valaki ezekkel a bőrbetegségekkel, akkor jó eséllyel te is fogsz - a kiváltó okok és a tünetek között van néhány jelentős különbség.

Kiváltó okok

A pikkelysömör egy krónikus autoimmun állapot, amely a bőrsejtek túl gyors szaporodásából ered, ami megvastagodott bőrfoltokhoz vezet.

Az ekcéma viszont a bőr védőgátjának gyengülése miatt alakul ki, ami genetikai, vagy környezeti tényezőkre vezethető vissza, beleértve a nagyon száraz vagy szennyezett éghajlaton való életet.

Hol jelennek meg

Az ekcéma és a pikkelysömör közötti másik lényeges különbség az, hogy hol helyezkednek el a kiütések. Az ekcéma előszeretettel jelenik meg olyan helyeken, ahol a bőr hajlik, például a könyökhajlatokban és a térdháton, valamint a csuklókon, a bokákon és a nyakon.

A plakkos pikkelysömör - az öt különböző pikkelysömör-típus közül messze a leggyakoribb - a térdkalácsot és a könyök külső oldalát, valamint a fejbőrt, a füleket, a hát alsó részét, a feneket, a tenyereket, a talpakat és az arcot kedveli.

A legbiztosabb azonban, ha orvos segítségét kéred, hogy megállapítsa, melyik bőrbetegséggel van dolgod és megfelelő kezelést javasoljon.

Nyitókép: Shutterstock

Glamour