Egy gumikesztyűs ember koronavírus elleni vakcinát tart a kezében

Ez a rákkezelés hatékonyabban működik a koronavírus elleni oltás miatt​

A koronavírus elleni oltás beadása előtt az orvosoknak tisztában kellett lenniük azzal, hogy az oltóanyag hogyan reagál más kezelésekkel együtt. Félő volt, hogy egyes rák ellen irányuló beavatkozások hasztalanná válhatnak miatta. Ezt most megcáfolták.


Az orrgaratrák a daganatos megbetegedéseknek egy olyan típusa, mely Amerikában vagy Európában kifejezetten ritka. Néhány ázsiai országban viszont vezető halálozási oknak számít a fiatal férfiak körében, éppen ezért lényegesek az ezzel a betegséggel foglalkozó kutatások és a kezelések fejlesztései.

Ezt a rákot leggyakrabban anti-PD-1 terápiával kezelik, mely képes blokkolni a PD-1 receptorokat az immunsejtek felszínén — olvashatjuk a ScienceAlert cikkében. Az immunsejtek feladata, hogy védekezzenek a rák ellen. A koronavírus elleni védőoltás viszont ugyanazon az útvonalon keresztül fejti ki az immunreakciót, így a szakértők tartottak attól, hogy a rák elleni kezelés haszontalan lesz.

Az elmélet hitelességének igazolása — vagy megcáfolása — érdekében a szakértők 23 kórház 1537, orrgaratrákkal diagnosztizált betegét tesztelték. Az alanyok közül 373 személyt beoltottak a Kínában használt SinoVac COVID-19 vakcinával, mielőtt megkezdték volna a rákjuk gyógyítását.

„Meglepő módon lényegesen jobban reagáltak az anti-PD-1 terápiára, mint az oltatlan betegek. Ráadásul nem tapasztaltak gyakrabban súlyos mellékhatásokat sem"

— mondta Christian Kurts, immunológus a tanulmány eredményeiről.

Egy orvos koronav\u00edrus tesztet v\u00e9gez

Fotó: Unsplash/Mufid Majnun

A kutatást még hitelesebbé teszi, hogy nagy létszámú csoporton tudták vizsgálni a változásokat, így a különböző demográfiai jellemzőket és a régiók sajátosságait is lefedték a mérések. Ezzel szemben sajnos csak egy vakcinára támaszkodtak és csak egy rákot állítottak a vizsgálatok középpontjába.

Azt nem lehet tudni, hogy mi miatt jelentkezett ekkora mértékű hatékonyság. Egyes szakértők azt feltételezik, hogy az oltás olyan immunsejteket aktivált, melyek sikeresen támadták meg a daganatot. A témakörben további kutatások szükségesek, hiszen a jövőben ez a felerősített hatás segíthet a jobb rák elleni módszerek kidolgozásában.