Egy pillangó egy fiatal boxer kutya orrán

Ez az állat kiszagolja a rákos megbetegedést - életet menthet

Tudósok kimutatták, hogy a sáskák szaglásuk segítségével képesek megkülönböztetni az egészséges emberi sejteket a rákos sejtektől, és ez lehetőséget nyithat a betegség korábbi felismerésére, javítva a gyógyulás esélyeit.


A rovarok valóban ki tudják választani az egyes rákos sejtvonalakat, ami arra utal, hogy a rák típusa és jelenléte is kimutatható. Ha sikerül kitalálni, hogyan lehet ezt a képességet az orvosi eszközökben hasznosítani, hatalmas lehetőségek rejlenek benne, írja a ScienceAlert.

A BioRxiv pre-print weboldalon a szakértői véleményezés előtt közzétett eredmények ígéretesek a rák korai felismerése szempontjából. A sáskaérzékelés, amelyet az agyi aktivitásukban bekövetkező, elektródák által érzékelt változások alapján mérnek, megbízhatónak, érzékenynek és gyorsnak bizonyult, mindössze néhány ezredmásodperc alatt történik.

„A korai felismerés [a rák] annyira fontos, és minden lehetséges eszközt fel kell használnunk, akár mesterséges, akár a természetes szelekció évmilliói által biztosított. Ha sikerrel járunk, a rák kezelhető betegség lesz”

– mondja Christopher Contag mikrobiológus a Michigani Állami Egyetemről.

Mindezt az általunk kilélegzett illékony szerves vegyületek (VOC) teszik lehetővé, amelyekről a tudósok tudják, hogy a rák jelenléte valamilyen módon megváltoztatja az egyes sejtek anyagcsere-folyamatait. A trükk az, hogy a változást idejekorán észre kell venni.

De hogy jönnek ide a sáskák?

A sáskát a tudósok rendszeresen használják a szagláskutatásban, így már sokat tudunk ezekről a rovarokról és szaglásukról.

A sáskák agyára erősített elektródák segítségével a kutatócsoport meg tudta mérni a rovarok reakcióját a különböző sejtekből származó gázmintákra, és olyan jelprofilokat tudott létrehozni, amelyek az általuk szagolt vegyi anyagokat reprezentálták. Az egészséges sejtekre és a rákos sejtekre adott válaszként létrehozott profilok természetesen különböztek egymástól.

Miután korábban megállapították, hogy a szájrákos sejtek mikroszkóp alatt másképp néznek ki, mint a normális sejtek, és ezt a metabolitok eltolódásának tulajdonították, a tudósok megerősítették, hogy a sejtek valóban más szagot árasztanak a sáskák számára, valószínűleg a levegőben levő VOC-ok miatt.

Ez a konkrét vizsgálat a szájrákra korlátozódott, de a kutatók biztosak abban, hogy más ráktípusok is kimutathatók ugyanígy, a keletkező VOC-ok eltérő szignatúrája miatt.

„Arra számítottunk, hogy a rákos sejtek másképp fognak megjelenni, mint a normális sejtek. De amikor a bogarak három különböző rákos megbetegedést is meg tudtak különböztetni egymástól, az elképesztő volt”

– jegyzi meg Contag.

A különböző ráktípusok esetében a túlélési arány 10-20 százalék körüli, ha a rákot a negyedik stádiumban (amikor már a test más részeire is átterjedt) fedezik fel. Hasonlítsuk ezt össze az első stádiumban felfedezett rákos megbetegedésekkel, amelyek esetében a betegek 80-90 százalékos eséllyel maradnak életben – ez óriási különbség.

Már folyik a munka olyan „bionikus orr” eszközök kifejlesztésén, amelyek érzékelhetik a VOC-ok változását, de a tudósok még messze vannak attól, hogy olyan érzékelőket hozzanak létre, amelyek megfelelnek annak, amit a természet teremtett. Ez a felfedezés potenciálisan egy újabb lehetőséget kínál a kutatásban.

A kutatócsoport végső célja, hogy „feltörje” a rovarok agyát, hogy azt betegségek diagnosztizálására használhassa, visszafordítva a sáskák természetes szaglóerejét. Ez még korai szakasz, de a kutatók már látják az utat a használható felismerő eszközök felé.

„Elméletileg át lehetne lélegezni az eszközön, és az képes lenne többféle ráktípust felismerni és megkülönböztetni, sőt azt is, hogy a betegség melyik stádiumban van”

– mondja Debajit Saha, a Michigani Állami Egyetem biomérnöke.

„Egy ilyen eszköz azonban még közel sincs ahhoz, hogy klinikai környezetben használják.”

Nyitókép: Shutterstock