Száraz január - a józanság és az alkoholmentesség hónapja

Így segíthet a száraz január az egészségnek

A száraz január egyre népszerűbb trend.

Az alkoholfogyasztás mellőzése az év első hónapjában nem rossz ötlet az ohiói Cleveland Clinic drog- és alkohol-rehab tanácsadója szerint.

Az alkoholfogyasztás mellőzése számos egészségügyi előnnyel járhat, a jobb alvástól és az egyéb hobbikra való több idő jutásától a pénzmegtakarításig, mondta el Alan Berki, a Cleveland Clinic munkatársa.

„A bőr állapota, a megnövekedett energiamennyiség, ha nem helyettesíti az alkoholt cukorkával vagy édességgel – mert ha abbahagyja az ivást, akkor ezek után egy kicsit jobban vágyakozhat –, akkor biztosan fogyást fog tapasztalni”

– fogalmazott.

Hozzátette, egy csoport nem vehet részt a projektben, ezek pedig a nagyivók, akiknek először beszélniük kell orvosukkal, mert az elvonási tünetek kellemetlenek és akár halálosak is lehetnek.

Azok számára, akik nem erős ivók, Berki azt javasolta, hogy ez az időszak jó alkalom lehet arra, hogy átgondolják az ivási szokásokat, és célokat tűzzenek ki.

Ha nem hagyják abba az ivást, a férfiaknak legfeljebb két italt, a nőknek pedig csak egyet szabad fogyasztaniuk az alkoholfogyasztás napjain, az amerikaiakra vonatkozó étrendi irányelvek szerint.

A Cleveland Clinic munkatársa a klinika sajtóközleményében hozzátette, mindenki ügyeljen a társadalmi támogatásra és kerülje a kísértéseket.

Az első számú teendő, hogy ha megpróbálnak száraz januárt tartani, és valóban nem akarnak inni, a legjobb, amit tehetnek, hogy kerülik a helyzeteket, tehát ha csak lehet, ne lógjanak bárokban, vagy éjszakai klubokban, vagy ne menjenek olyan bulikba, ahol erős alkoholfogyasztás várható.