Női páciensnek tüdőröntgenjét mutató orvos

A szexuális diszfunkció magas a tüdőrákos nők körében

Egy nemrég készült felmérésben a résztvevők többsége a szexuális aktivitás iránti kevés vagy semmilyen érdeklődésről számolt be.

A Dr. Narjust Florez, a Dana-Farber Cancer Institute Cancer Care Equity Programjának igazgatóhelyettese által vezetett Szexuális egészségfelmérés tüdőrákos nőknél (SHAWL) című tanulmány eredményeit ismertetve a kutatók a tüdőrák diagnózisa előtti és utáni összehasonlítás során jelentős különbségeket mutatnak a szexuális vágy/érdeklődés és a hüvelyi fájdalom/kényelmetlenség terén, derül ki a Medical Xpress cikkéből.

A Nemzetközi Tüdőrákkutató Társaság (IASLC) 2022-es tüdőrák-világkonferenciáján kedden bemutatott tanulmány célja, „hogy a nők szexualitását a tudományos viták előterébe helyezze, mivel az eddig jelentősen alulvizsgálatra került”

– mondta Florez.

„Ha összehasonlítjuk a tüdőrák diagnózisa előtti és a tüdőrák diagnózisa utáni információkat, a különbség megdöbbentő. A tüdőrák jelentősen befolyásolja ezeknek a nőknek a szexuális egészségét.”

A SHAWL tanulmány egy megfigyeléses, keresztmetszeti, nemzetközi felmérés, amelyet a GO2 Foundation for Lung Cancer és a Tüdőrák-nyilvántartáson keresztül végeztek. A vizsgálat a szexuális egészség értékelésére a Patient-Reported Outcomes Measurement Information System (PROMIS) Sexual Function and Satisfaction Measures validált kérdőívet használta. A multidiszciplináris SHAWL-vizsgálati csoport többnyire női egészségügyi szakemberekből áll, és egy hitelesített szexualitási tanácsadót és két tüdőrákos betegjogi képviselőt is magában foglal.

A vizsgálat résztvevőit 2020 júniusa és 2021 júniusa között toborozták. A résztvevőket a felmérés kitöltését megelőzően a tüdőrák diagnózisa előtti és az elmúlt 30 nap alatti szexuális aktivitásról kérdezték.

A felmérést kitöltő 249 nő közül a legtöbb (64%) beteg IV. stádiumú tüdőrákban szenvedett, és 107 (45%) célzott terápiában részesült, közülük 93 (87%) több mint hat hónapja szedte a gyógyszert. A felmérés kitöltésekor 78 résztvevő (33%) szedett antidepresszánst és 34 (14%) béta-blokkolót.

Az előző 30 napon belül 127 (53%) résztvevőnek volt szexuális kapcsolata önmagával vagy valaki mással. 183 (77%) résztvevő arról számolt be, hogy kevéssé vagy egyáltalán nem érdeklődik a szexuális tevékenység iránt, 159 (67%) pedig azt állította, hogy ritkán vagy soha nem kíván szexuális tevékenységet folytatni.

A résztvevők szexuális életükkel való elégedettségét negatívan befolyásoló leggyakoribb okok között szerepelt a fáradtság 95 (40%), a szomorúság/boldogtalanság 66 (28%), a partnerrel kapcsolatos problémák 52 (22%) és a légszomj 36 (15%).

A tüdőrák diagnózisa előtti és utáni összehasonlítás során jelentős különbségek mutatkoztak a szexuális vágy/érdeklődés (15% vs. 31%, p<0,001) és a hüvelyi fájdalom/kényelmetlenség (13% vs. 43%, p<0,001) csökkenésében. A 127 résztvevő közül, akik az elmúlt 30 napban szexuális tevékenységet folytattak, 75 (59%) számolt be jelentős problémákról a hüvelyszárazsággal és 63 (26%) a hüvelyi fájdalommal/kellemetlenséggel kapcsolatban a szexuális tevékenység során.

„A szexuális diszfunkció gyakori a tüdőrákos nők körében, és nem szabad elfelejtenünk, hogy a szexuális egészség összefügg az életminőséggel. A szexuális egészséget integrálni kell a mellkasi onkológiába, és további kutatásokra van szükség a tüdőrákos betegek számára testre szabott beavatkozások kifejlesztéséhez. Azok a betegek, akiknek szexuális egészségével foglalkoznak, jobb életminőséget, jobb fájdalomcsillapítást és jobb kapcsolatot ápolnak partnerükkel és az egészségügyi csapattal”

– fogalmazott Florez.

Nyitókép: Shutterstock