Zöldséget szeletelő, mosolygó nő

Ételek, melyek védelmet nyújtanak a szorongás ellen

Egy kutatás szerint a több gyümölcs és zöldség fogyasztása csaknem negyedével csökkenti a szorongás kockázatát.

A A 26 991 ember bevonásával készült vizsgálat, melynek önkéntesei a Canadian Longitudinal Study on Aging (Kanadai hosszú távú öregedési tanulmány) részese voltak, azt is megállapította, hogy a szorongásos zavarok gyakoribbak a nőknél, az alacsony háztartási jövedelemmel rendelkezőknél és az egyéb egészségügyi problémákkal küzdőknél.

Dr. Karen Davison, a tanulmány első szerzője elmondta, hogy azoknál, akik naponta kevesebb mint három gyümölcs- és zöldségforrást fogyasztottak, legalább 24%-kal nagyobb volt a szorongásos zavar diagnózisának esélye.

A magasabb testzsír mennyiség szintén összefüggésbe hozható a szorongással, tette hozzá Jose Mora-Almanza, a tanulmány társszerzője.

„Ez részben magyarázatot adhat a testösszetétel-mérésekkel kapcsolatos eredményekre is. Ahogy a teljes testzsír szintje 36% fölé emelkedett, a szorongásos zavar valószínűsége több mint 70%-kal nőtt.”

A tudósok a szorongást, valamint más mentális egészségügyi problémákat a testi gyulladással hozták összefüggésbe, mondta el Davison.

„A megnövekedett testzsír összefügghet a nagyobb gyulladással. Az új kutatások azt sugallják, hogy egyes szorongásos zavarok összefüggésbe hozhatók a gyulladással.”

A tanulmány szerint minden kilencedik nőnek volt szorongásos zavara, míg a férfiak közül minden tizenötödiknél. Emellett az is kiderült, hogy a 20 000 dollár alatti háztartási jövedelemmel rendelkezőknél kétszer akkora volt a szorongás.

Dr. Hongmei Tong, a tanulmány társszerzője elmondta, nem lepődtek meg, amikor azt tapasztalták, hogy a szegénységben élőknél ilyen magas a szorongásos zavarok előfordulása.

„Az olyan alapvető dolgokért való küzdelem, mint az élelem és a lakhatás, könyörtelen stresszt okoz, és eredendően szorongást okoz.”

A három vagy több egészségügyi állapot ötszörösére növelte a szorongás kockázatát.

„A krónikus fájdalom és a többféle egészségügyi állapot nagyon kiszámíthatatlanná teszi az életet, és szorongást válthat ki. Soha nem tudhatjuk, hogy az egészségügyi problémák megzavarják-e a munkahelyi vagy a családi kötelezettségeket, és sok tevékenység egyre nagyobb kihívást jelent és időigényesebb lesz”

– fogalmazott Shen Lin, a tanulmány társszerzője.

Davison hozzátette, a becslések szerint a világ népességének 10%-a szenved szorongásos rendellenességektől, amelyek a fogyatékosság egyik vezető oka.

„Eredményeink azt sugallják, hogy az egészségmagatartást, beleértve az étrendet, valamint a társadalmi tényezőket, például a gazdasági helyzetet megcélzó átfogó megközelítések segíthetnek minimalizálni a szorongásos zavarok terhét a középkorú és idősebb felnőttek körében, beleértve a bevándorlókat is.”

(PsyBlog)

Nyitókép: Shutterstock