Orrteszt a SARS-CoV-2 RNS kimutatására

Egy új teszt segít megtalálni a rejtett vírusokat, melyeket még sosem láttunk

A koronavírus-járvány példájából láttuk, hogy nem csak az ismert vírusok miatt kell aggódnunk: a tudósoknak és az orvosoknak az újonnan megjelenő változatokra is figyelniük kell, amelyek elkerülhetik a jelenlegi kezeléseket, és váratlanul érhetnek minket.

Számos módja van annak, hogy olyan új vírusokat szűrjünk ki, melyek veszélyt jelenthetnek az emberi egészségre. Az állatok megbetegedésének megfigyelése például felvilágosíthat bennünket azokról a vírusokról, amelyek esetleg még fajokat keresztül átugranak.

Sajnos a keresés során hatalmas területet kell átvizsgálni, és nem minden állati kórokozónak van rendeltetése, hogy megfertőzze az embert. A Yale Egyetem kutatói által kifejlesztett orrtampon-teszt gyorsan figyelmeztethetné a szakembereket egy populációban felbukkanni kezdő ismeretlen veszély jelenlétére, anélkül, hogy a vírust közvetlenül kellene kimutatni.

A kezdeti tesztek azt mutatják, hogy ez egy gyors és hatékony módja lehet a rejtett vírusok kiszűrésének, amelyek egyébként elkerülnék a figyelmet.

„Bár az állati vagy összevont emberi minták szűrése azonosíthatja a fel nem ismert vírusokat, ez a megközelítés nem azonosítja specifikusan az emberi betegséget okozni képes vírusokat. A megmagyarázhatatlan járványkitörések nyomon követése az emberi kórokozókat célozza, de előfordulhat, hogy túl későn találnak új vírusokat, amikor a járvány már megkezdődött”

– írják a kutatók a közzétett tanulmányukban.

Az új tanulmány ugyanannak a csapatnak a korábbi kutatásaira épül, amelyek a feltételezett légúti fertőzésben szenvedő betegektől már vett orrtamponok eredményeinek anomáliáját vizsgálták. Az ezeken végzett tipikus tesztek körülbelül 10-15 ismert vírust akarnak kimutatni, de a korábbi kutatások azt mutatták, hogy bizonyos esetekben még akkor is volt bizonyíték arra, hogy a szervezet küzd a fertőzés ellen, ha nem ismerték fel vírust. Pontosabban, az orrnyálkahártya által termelt CXCL10 nevű vírusellenes fehérje magas szintje volt kimutatható.

Az új tanulmányban alapos genetikai szekvenálási eljárást alkalmaztak olyan régi orrtampon mintákon, amelyekben nagy mennyiségben találtak CXCL10-et. Ez egy ritka, influenza C nevű influenzavírus jelenlétét mutatta ki.

Ugyanezen eljárás során a csoport négy olyan koronavírusos esetet talált, amelyet a mintavétel idején még nem fedeztek fel. Egy tipikus kórház hetente több száz orrtamponon megy keresztül, amelyeken nem látszik a felismert vírus nyoma, de a CXCL10 jelenléte azt jelezné, hogy a szervezet érzékelte a vírus jelenlétét.

Vagyis, még ha a mintákban nem is találunk vírusokat, az emberi szervezet reakciója figyelmeztethet bennünket új, nem nyilvántartott változatokra. A kutatók szerint még sok újonnan megjelenő vírust lehetne így kiszúrni és megvizsgálni. Ez azt sugallja, hogy a CXCL10 szkennelése leszűkítheti azokat a mintákat, amelyeket ismeretlen vírusokra kellene vizsgálni. Nem minden esetben lenne sikeres, de javítaná az új járványok felkutatásának hatékonyságát.

„Mivel ez a megközelítés számos vírusra jellemző tulajdonságok immunrendszeri felismerésére támaszkodik, nem igényel előzetes ismereteket a kórokozóról”

– írják a kutatók.

A jövőbeni kutatások közelebbről megvizsgálhatnak más fehérjéket, amelyek ugyanilyen összefüggést mutathatnak, és azt, hogy az orr baktériumai hogyan utalhatnak szintén egy vírus jelenlétére. Utóbbi egy másik összefüggés, amelyre az új tanulmány eredményei utalnak.

„Egy veszélyes új vírus megtalálása olyan, mint tűt keresni a szénakazalban. Mi megtaláltuk a módját annak, hogy jelentősen csökkentsük a szénakazal méretét”

– fogalmazott Ellen Foxman immunbiológus, a connecticuti Yale School of Medicine munkatársa.

(ScienceAlert)

Nyitókép: Shutterstock