Orvos a betegnek tableten mutatja a rákos tüdejét

4 mítosz a tüdőrákról, amit el kell felejtenünk

Kevesen tudják, hogy a november hónapja a tüdőrák tudatossági hónapja is. Azért is fontos, hogy ennek hónapja legyen, ugyanis ez az a betegség, amiről a legtöbben azt gondolják, hogy felismerik a legjellemzőbb tüneteket.


A tüdőrák körül azonban számtalan tévhit van, melyek közül összegyűjtöttünk most négyet.

1. A tüdőrák csak időskorban jelentkezhet

John Costello, a Mayo Klinika tüdőgyógyásza szerint:

„A tüdőrák mindenképpen gyakoribb az idősebbeknél - a diagnózis átlagos életkora 70 év. Ez azonban lehet, hogy csak a dohányfüstnek való hosszabb kitettséget tükrözi.”

Ez tehát nem egyenlő azzal, hogy csak akkor jelentkezhet a betegség, ha idősek vagyunk. Lisa Jacques, a Perci Health vezető rákos szakápolója szerint:

„A legtöbb embernél a 60-as és 70-es éveikben alakul ki tüdőrák, sokéves dohányzás után, de előfordul, hogy az emberek sokkal fiatalabb korban, akár a 20-as és 30-as éveikben is tüdőrákban szenvednek.”

2. A tüdőrákot csak a dohányzás okozhatja

Bár a dohányzás növelheti a tüdőrák kialakulásának esélyét, az egy erőteljes tévhit, hogy csak és kizárólag ez a káros szokás okozhatja.

„A legtöbb tüdőrák okozója és legnagyobb kockázati tényezője a dohányzás, de a tüdőrákban megbetegedők mintegy 10%-a soha nem dohányzott”

– magyarázza Jacques.

Costello hozzáteszi:

„Vannak olyan tüdőrákok, amelyek genetikai eredetűek, és nem feltétlenül a dohányzással kapcsolatosak, és vannak olyanok is, amelyeket olyan anyagoknak való kitettség okoz, mint az azbeszt, a radongáz és a passzív dohányzás.”

3. A dohányzás okozta tüdőkárosodás visszafordíthatatlan

Nos, ez is egy hatalmas tévhit. Costello elmondása szerint ugyanis:

„A dohányzás okozta károsodások és gyulladások egy része visszafordítható”

– mondja Costello.

A dohányzásról való leszokás tehát csökkentheti a kockázatot, de sokkal jobb, ha egyáltalán nem is kezdjük el.

4. A tüdőrák csak halálos kimenetelű lehet

A tüdőrák diagnózisa nem jelent biztos halált, de ettől még valóban súlyos és nem vehetjük félvállról.

„Ha a diagnózis felállításakor már elterjedt a testben, a túlélési arány mindössze nyolc százalék, ha az előtt derül ki, akkor azonban már 60% esély is van a túlélésre"

– mondja Costello.

Nyitókép: Shutterstock

(Independent)