Egy nő elfáradt a munkában

Így küzdhetsz egyszerűen az egész napos ülőmunka egészségügyi kockázatai ellen​

Az egész napos ülőmunkák jelentősen károsíthatják az emberek egészségügyi, fizikai és mentális állapotát is. Ennek orvoslására már régóta folynak a kutatások, most pedig megállapították, mi az a könnyű rutin, amit bevezetve a 8 órás munkaidőbe csökkenthetjük a problémák kialakulási kockázatát.


Az órákon át ülőmunkát végző személyek esetében megnő az olyan krónikus betegségek kockázata, mint például a cukor- és a szívbetegségeké, a demenciáé, valamint némely ráktípusé is. Mindemellett a mentális egészségre is rányomja a bélyegét a folyamatos egyhelyben lét, tehát depresszió és szorongás is nagyobb eséllyel alakulhat ki.

A kockázatok csökkentése érdekében szakértők egy csoportja azt kutatta, hogy mi az a minimum testmozgás a munkaidőben, ami nem megy a produktivitás rovására, viszont megfelelően ellensúlyozza a káros semmittevést. A munkálatok adatgyűjtési időszakában — a ScienceAlert cikkében leírtak alapján — 11 egészséges középkorú és idősebb felnőttet vizsgáltak.

Az alanyokat 5 különböző napon figyelték meg és mindegyik alkalommal más módszerek eredményeit kutatták. A résztvevők minden nap 8 órán keresztül ültek egy laboratóriumban, ami egy átlagos műszak idejének felel meg. Az első napon végig kellett ülniük a rendelkezésre álló időt és csak rövid szüneteket tarthattak, például, ha mosdóba kellett menniük.

A többi alkalommal olyan stratégiákat alkalmaztak, melyekben rövid sétákat vezettek be a monotonitás megszűntetése érdekében. Az egyik nap például fél óránként egy percet sétáltak, egy másikon pedig óránként ötöt.

Egy n\u0151 stresszel a munk\u00e1t\u00f3l

Fotó: Unsplash/Elisa Ventur

Végeredményként megállapították, hogy a fél óránként 5 perces sétákat bevezetett rutin volt az, ami ideálisnak bizonyult a megadott szempontok alapján. Ezt a stratégiát alkalmazva az alanyok megfelelő mértékben tudták csökkenteni a vércukorszintjüket, emellett négy-öt ponttal lentebb vitték a vérnyomásukat is, szemben az egész napos ülés növelő hatásával.

A mentális egészségre gyakorolt jótékony eredmények mellett fontos megemlíteni, hogy a résztvevők kisebb fáradtságérzetet tapasztaltak, illetve jobb hangulatuk is lett a munka folytatásakor. Bár sok munkavezető az ellenkezőjét állítaná, az eredmények azt is bebizonyították, hogy a rövid pihenők megnövelik a produktivitást.

Ezek az eredmények a jövőben nagy segítséget nyújthatnak a témába vágó tanulmányoknak, hogy a jövőben jobb munkakörnyezetben dolgozhassanak az emberek. A kutatócsoport jelenleg is 25 különböző stratégiát tesztel. Mivel sok embernek van olyan munkája, ahol nem tudnak fél óránként vagy óránként szünetet tartani, így más alternatív módszereket is keresni kell az ülés ellensúlyozására.

Nyitókép: Shutterstock