3+1 trükk, amik a hosszú élet titkai lehetnek

3+1 trükk, amik a hosszú élet titkai lehetnek

Azt már régóta tudjuk, hogy az olyan alapvető dolgok, mint a kiegyensúlyozott, egészséges étrend, az alkohol fogyasztás csökkentése és a megfelelő mennyiségű, minőségi alvás hosszútávon jót tesznek az egészségünknek. De mik lehetnek a hosszú élet titkai ezeken túl?


Lehet nem is gondolnánk, de néhány egyszerű lépés rengeteget tehet a hosszú egészségünk érdekében. Lássuk ezeket!

1. Az erőnléti edzés váljon a mindennapjaid részévé

„Az erőnléti edzés elengedhetetlen az izomtömeg fenntartásához"

– magyarázza Sam Bhide fizioterapeuta.

„Az izomtömeg 30 éves korban kezd csökkenni, ami a mindennapi funkciók hiányához vezet, merevséget, izom- és ízületi gyengeséget, testfájdalmakat és ízületi fájdalmakat okozhat, és növelheti a szív- és érrendszeri betegségek esélyét is."

Számtalan jó oka van annak, hogy az erőnléti edzéseket a mindennapjaink részévé tegyük. Általánosságban elmondható, hogy csökkenti a cukorbetegség, rák, szív-és érrendszeri betegségek okozta halálozás esélyét.

2. Növeld a D-vitamin szinted

Dr. Narendra Pisal, a London Gynaecology nőgyógyász szakorvosa szerint az elegendő D-vitamin fontos a hosszú távú egészség, a csontok ereje és az immunrendszer szempontjából.

„Az alvás minőségében, az energiaszintben, a termékenységben és a hangulatban is szerepet játszik. Az optimális D-vitamin-szint segít a csontritkulás megelőzésében. Segít továbbá a fertőzések leküzdésében és az energiaszint, valamint a mentális egészség fokozásában."

3. Olvass minden nap

Az olvasás nem csak egy másik világba repíthet el, hanem az egészségednek is jót tesz.

„Egy 2017-es tanulmány szerint azoknál, akik minden este 30 percet olvastak lefekvés előtt, 20%-kal csökkent a halálozás kockázata a vizsgálat 12 éve alatt, azokhoz képest, akik nem olvastak. A könyvek olvasása lényegesen előnyösebb volt, mint az újságok vagy magazinok olvasása"

– mondja Dr. Deborah Lee.

3+1. Válaszd a növényi alapú étkezést

„Ha elhagyjuk az állati eredetű termékeket és vegánok leszünk, az hosszabb életet eredményez"

– mondja Justine Butler, a Viva! vegán jótékonysági szervezet kutatási vezetője.

„Az állati eredetű termékek, még alacsony mennyiségben is, növelhetik az olyan betegségek kockázatát, mint a szívbetegség, a cukorbetegség és bizonyos rákos megbetegedések. Ezért a hús, a hal, a tojás és a tejtermékek kerülése segíthet csökkenteni a korai halál kockázatát".

A vegánság nem mindenki számára elérhető, és nem is mindenki akarja ezt csinálni - de érdemes lehet elgondolkodni azon, hogyan tudnánk könnyedén több növényi alapú ételt beiktatni az életünkbe, esetleg azzal, hogy hetente egyszer húsmentes napot tartunk.

Nyitókép: Unsplash

Independent