Karácsonyi díszek és ajándékok között fekvő baba

Ezért fogan a legtöbb baba karácsonykor

Nem csak a hideg időjárás miatti bezárkózás következtében.

Tudományos jelenség, hogy karácsonykor több baba fogan meg, mint az év bármely más időszakában, és ez nemcsak amiatt van, mert ilyenkor lelassulunk és kényelmesen bekuckózunk.

A szexuális élet fokozódása mindenképpen szerepet játszik az ünnepi időszakban bekövetkező terhességek számában, de az Obstetrics and Gynaecology folyóiratban néhány évvel ezelőtt megjelent tanulmány szerint biológiai oka is van annak, hogy télen nagyobb valószínűséggel esnek teherbe a nők.

Habár minden egyén más, a szakértők megállapították, hogy a férfiak által termelt sperma minősége általában a téli időszakban jobb, mint a nyári hónapokban. Ugyanez igaz a nők petesejt-fogadó képességére is, a nappali fény hosszának változása miatt. Ezek együttesen növelhetik a spermiumok esélyét arra, hogy megtermékenyítsék a petesejtet, és ezzel terhességet váltsanak ki.

A tanulmány írói hozzáteszik, hogy az, hogy az emberek valószínűleg gyakrabban élnek szexuális életet az ünnepi időszakban, szintén a fogantatások decemberi csúcsának lehetséges viselkedéses magyarázata lehet.

Ráadásul az ünnepekkel sokszor együtt járó alkoholfogyasztás miatt a véletlen, védekezés nélküli szexuális együttlétek esélye is nagyobb, így több lehetséges fogamzásnak ad teret.

Nyitókép: Shutterstock