pratnerét ölelő nő

Hogyan tudasd a partnereddel, hogy támogatod őt?

Ha a jó pillanatokat megünnepeljük a partnerünkkel, tudni fogja, hogy a rossz percekben is ott leszünk mellette.


Ha időt szánunk arra, hogy együtt ünnepeljük partnerünk sikereit, növeli kapcsolatunk minőségét. De ez még nem minden: a jó időkben való ottlét megnyugtatja őt, hogy a rosszabb helyzetekben is számíthat ránk – írja a Psychology Today.

Azok, akik hisznek abban, hogy a stresszes időszakokban lesz mellettük valaki, általában boldogabbak és egészségesebbek, mint azok, akik úgy érzik, nem tudnak kihez fordulni, ha támogatásra van szükségük.

A társas támogatás előnyei azonban nem mindig egyértelműek: bűntudatot okozhat, amiért segítséget kell kérnünk valakitől, és nem vagyunk képesek egyedül megoldani a problémákat. Fontos ezért, hogy a jó történésekkor is reagáljunk, amit a kutatók kapitalizációnak neveznek.

\u00fcnnepl\u0151 p\u00e1r \u00fcl a v\u00edz felett \u00e9s koccint

Fotó: Shutterstock

Amikor megünnepeljük a sikert, a gondoskodásunkat és támogatásunkat fejezzük ki anélkül, hogy a rossz időkben a tényleges támogatás nyújtása negatív aspektusokkal járna. Lehetővé tesszük, hogy partnerünk megnyugtassa magát, hogy ott leszünk mellettük, amikor szüksége van rá.

Egy vizsgálatban a résztvevők napi szinten beszámoltak róla, hogy mennyi negatív és pozitív eseményekkor nyújtott támogatás kaptak ténylegesen a partnerüktől. Két hónappal később a kísérleti személyek értékelték a szociális támogatás észlelt minőségét. Az eredmények szerint valójában az alapján ítélték meg, hogy partnerük mennyire támogató, hogy megosztotta-e velük a jó időszakait és élményeit.

n\u0151 t\u00e1mogatja a partner\u00e9t

Fotó: Shutterstock

Az emberek mindaddig elégedettebbek kapcsolataikkal, amíg érzékelik partnerük támogatását. Elég, ha partnerünk legalább egyféle helyzetben támogat minket, hogy úgy érezzük, ott van mellettünk.

Bár megígérhetjük, hogy jó és rossz időkben is a partnerünk mellett leszünk, reméljük, hogy utóbbiak ritkán lesznek. Azonban a tudat, hogy a partnerünk ott lesz mellettünk a nehéz helyzetekben, a kapcsolatok, az általános egészség és jóllét alapköve.

Nyitókép: Shutterstock