Ékszer tisztítás fogkefével

Hogyan végezzük az ékszerek tisztítását otthon?

A rengeteg pornak, szennyeződésnek, krémeknek, szappannak, izzadságnak, levegőnek és a nedvességnek való kitettség idővel csökkentheti kedvenc ékszereink fényét és ragyogását. Vannak azonban házi praktikák, melyekkel újból csillogtathatjuk őket.


Szerencsére a legtöbb ékszerdarabot meg lehet tisztítani anélkül, hogy profi ékszerészhez kellene mennünk. A megkopott ezüstnek és a megfakult aranynak visszaadhatjuk régi külsejét, az olyan drágaköveket, mint a gyémántok, rubinok, smaragdok és zafírok újra ragyogóvá varázsolhatjuk, és a gyöngyöket is újra csilloghatnak.

Hogyan tisztítsd az ezüstöt?

A legjobb és legbiztonságosabb módja annak, hogy megtisztítsuk a matt ezüsttárgyakat, és megakadályozzuk, hogy olyan gyorsan elkopjanak az az, ha beszerzünk egy jó ezüstpucolót, amely olyan összetevőket tartalmaz, amelyek feloldják és eltávolítják a matt foltokat, miközben védőréteget hagynak maguk után, amely megakadályozza az új foltok kialakulását.

Azonban, ha nincs kéznél ezüstpucoló, és az ezüstöt minél előbb szeretnéd fényesre tisztítani, akkor próbáld ki az alábbi DIY-módszerek egyikét.

Mosogatószer:

Keverj össze néhány csepp mosogatószert meleg vízzel. Márts egy puha ruhát az oldatba, majd dörzsöld át vele az ezüstöt, hogy eltávolítsd a foltokat. Ezután öblítsd le hideg, tiszta vízzel és egy másik puha ruhával törölgesd szárazra az ékszert.

Szódabikarbóna:

Erősebb mattosodás esetén keverj három kanálnyi szódabikarbónát egy pohár vízbe. Nedvesítsd be az ezüstöt, és egy puha, szöszmentes ruhával vidd fel a kapott keveréket. Öblítsd le alaposan, majd töröld szárazra.

Fogkrém:

Ugyanúgy, ahogy a fogkrémben lévő enyhe csiszolóanyagok eltávolítják a foltokat a fogakról, ugyanúgy eltávolítják a foltokat az ezüstről is. Vigyél fel egy kevés fogkrémet az ujjadra, vagy egy puha kendőre, majd óvatosan dörzsöld át vele az ezüstöt. Ezután meleg vízzel öblítsd le és egy puha ruhával töröld szárazra.

Hogyan tisztítsd az aranyat?

A tömör arany karkötőket, láncokat és fülbevalókat gyengéden fürdessük meg néhány csepp mosogatószer és egy kevés meleg víz oldatában. A kisebb ékszereket tegyük egy szűrőbe, mielőtt az oldatba helyezzük, a nagyobb darabok mehetnek közvetlenül a tálba, ahol körülbelül öt percig érdemes áztatni őket, hogy a lé eltávolítsa a szennyeződéseket. Miután kiáztak, vegyük ki őket, fektessük egy puha anyagra és fogkefével menjünk át még egyszer rajtuk. A kisebb darabokat tegyük vissza a szűrőbe és öblítsük át őket folyó víz alatt. Szintén puha ruhával töröljük őket szárazra.

Hogyan tisztítsd a drágaköveket?

Az aranyba foglalt drágakövek és féldrágakövek, például gyémántok, rubinok, smaragdok és zafírok csillogását könnyű helyreállítani. Használd ugyanazokat az utasításokat, mint a fentiekben az arany tisztítására, de sima víz helyett keverd össze a mosogatószert a szódabikarbónás vízzel.

A köveket és a foglalatokat puha fogkefével keféld meg, majd tiszta vízbe mártva öblítsd le. Szárítsd meg őket és csodáld a csillogásukat.

Nyitókép: Shutterstock

(Good House)