Egy Föld mellett elhaladó aszteroidáról készített illusztráció

Hétvégén két felhőkarcoló-méretű aszteroida száguld el a Föld mellett​

Július 29-én, illetve 30-án is elhalad majd egy-egy óriási aszteroida a bolygónk mellett, melyek közül az egyik egy 40 emeletes felhőkarcoló méreteivel vetekszik.


Július 29-én a 2016 CZ31 névre keresztelt aszteroida közelíti meg a Földet nagyjából 55 618 km/órás sebességgel. Méreteit tekintve körülbelül 122 méter átmérőjű lehet, tehát nagyjából olyan széles, mint egy negyvenemeletes lakóház. Szakértők szerint ez a szikla biztonságos távolságban halad majd el mellettünk.

A számítások alapján 2 800 000 kilométer távolságban száguld majd el a planétánk mellett, ami több a Föld és a Hold közötti átlagos távolságnak hétszeresénél. Egy olyan aszteroidáról van szó, mely rendszeresen megjelenik a horizonton, legközelebb pedig 2028-ban lehet számítani az érkezésére.

A másik közeledő objektum a 2013 CU8 nevet kapta. Legszélesebb látható pontján 183 méteres átmérőjű és körülbelül 6 960 000 km-re tőlünk halad az útja, tehát az ő becsapódásától sem kell tartani. Sebessége 21 168 km/óra, legjobban pedig szombaton (július 30-án) lehet majd megfigyelni az éjszakai égbolton.

Kutatások alapján egyik űrszikla sincs annyira közel, mint a 2022 NF aszteroida volt, amely július 7-én 90 ezer kilométerre lebegett az űrben. Viszonyításképp ez a Föld és a Hold közötti átlagos távolság mintegy 23 százaléka.

Az űrkutatás egy külön szegmensét teszi ki a potenciálisan veszélyes aszteroidák kutatása. Egy jövőbeli becsapódás elhárítására már több tervet is kidolgoztak, többek között egy olyat, melyet már idén ősszel tesztelnek. A Double Asteroid Redirection Test (DART) nevű űreszköz a Dimorphos aszteroidába lövik majd, hogy eltérítsék az útját.

Egy kis videós magyarázat, hogy működik DART:

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: ScienceAlert