Egy lány ül egy kiállítóteremben

5 izgalmas kiállítás hazánkban, amiket nem hagyhatsz ki

Két fesztivál között, vagy délutáni kikapcsolódásnak a nyári időszakban mi sem lehet jobb ötlet, mint felkeresni egy különleges kiállítást. De hogyan lehet kiválasztani a megfelelőt hazánk számos lehetősége közül? Mi segítünk! Alábbi cikkünkben ötöt írtunk össze a legérdekesebb itthoni tárlatokból, melyeket senkinek nem érdemes kihagyni.


1. Max city — SSH! Graffiti. Streetart. Kortárssh.

A graffitizés szubkultúraként az 1960-as években terjedt el, azóta pedig kihatással van a divatvilágra, valamint a különböző képzőművészeti irányzatokra is. A műfaj egyszerre van jelen a nagyvárosokban és a vidéki településeken is, így tudat alatt ivódik bele mindenki látásmódjába és mindennapjaiba szerte a világon.

A Max City kiállítása nem törekszik tematikai összképre, hanem a teljesség igénye nélkül az esztétikai sokszínűségét mutatja be, mindemellett pedig olyan érdekes történeteket mesél el, melyek rávilágítanak a graffitik szerepére a kortárs vizuális kultúrában. A kiállítás július 21-én este 19 órától látogatható.

2. Láthatatlan kiállítás

Milyen lehet, amikor egyszerre huny ki minden fény? A Láthatatlan kiállítás egy egyedülálló interaktív program, amely során mindenki átélheti, milyen a látás nélküli tájékozódás. A vezetők mind vak vagy látássérült emberek, a bent töltött idő alatt pedig kizárólag a hallásra, tapintásra, valamint a szaglásra és az egyensúlyérzékre támaszkodhatunk. A kiállítás a látók és a nem látók világát igyekszik egy kicsit közelíteni egymáshoz, mindezt különböző élethelyzetek bemutatásával.

3. Szelfimúzeum

A fiatal generációknak, de talán még az idősebbeknek is érdekesek lehetnek a Szelfimúzeum installációi. A berendezett termek olyan környezetet teremtenek, melyekben a látogatók szabadon fényképezhetik magukat és egymást, így a közösségi média oldalakon különleges képekkel kápráztathatjuk el ismerőseinket. A lehetőségek tárháza szinte kifogyhatatlan a két szinten elterülő, 400 négyzetméteres létesítményben, ahol a szobák eltérő látványosságokkal vannak ellátva.

4. Flippermúzeum

Valószínűleg senkinek nem kell bemutatni a világ egyik leghíresebb játékgép típusát. Nagyjából az 1930-as években kezdték gyártani az első flippereket, azóta pedig számos meghökkentő, nosztalgikus és különleges tematikával látták el az eredeti játékot. Bár az Egyesült Államok néhány területén egy ideig illegálisnak számított — mivel szerencsejátéknak titulálták — népszerűsége nem hanyatlott és mára jelentős rajongótáborral bír szerte a világon.

A budapesti kiállítóterem 160 működőképes és szabadon használható modellt sorakoztat fel, a vendégek pedig bátran kipróbálhatják az összes szimpatikus masinát. Különlegességként egy 1947-es flipperkaros gép is található a gyűjteményben, valamint az ismert játék történelmi elődjei is megismerhetők.

5. Város A Város Alatt

Az Egri Bazilika főbejárathoz vezető lépcsősor mellett található, a város alatt 4 kilométer hosszan húzódó pincerendszer kapuja, melynek története a török megszállásig vezethető vissza. Fenessy György palotájához kezdték kitermelni a tufát a területről, a munkálatok következtében pedig kialakult a ma is ismert barlangrendszer. A járatokat hasznosítani akarták, éppen ezért a környező szőlőbirtokokról begyűjtött tizedet ott tárolták. Ez abban az időben nagyjából 11-12 millió liter bort jelentett minden esztendőben.

Az 1940-es években életveszélyessé váltak a járatok, éppen ezért vasbeton oszlopokkal erősítették meg őket. Ma egy 45 perces túrán járhatják körbe az érdeklődők a föld alatti területet, ahol megismerhetik a helyszín történelmét, valamint az alagutak titkait is.

Nyitókép: Unsplash