Vidám család közös szelfit készít karácsonykor

Így éld túl az ünnepeket a családdal

Nem mindenki számára könnyű együtt tölteni a karácsonyt a családjával. Íme, öt mód, hogy az ünnepi időszak nyugodt és vidám maradjon a családunkkal.

1. Határok szabása

  • Érdemes átgondolni, kivel szeretnénk megbeszélni a határainkat és az igényeinket, és hogyan tudnánk ezt a legjobban megtenni, például személyesen vagy levél írásán keresztül. A lényeg az, hogy tudjuk, mit fogunk írni/mondani.
  • Állítsunk be időkorlátokat: az ünnepi összejövetelek akár egész naposak vagy még hosszabbak lehetnek. Ha hajlamosak vagyunk rá, könnyű bűntudatot érezni, ha előbb elmegyünk, pedig az is teljesen rendben van. Éppen ezért gondoljuk át előre, hogy csak néhány órát maradunk a családdal, vagy menjünk át olyan időpontban, amikor kevesebb ember lesz ott.
  • Válasszuk ki, kivel töltjük az ünnepeket: Gondoljuk át, kivel szeretnénk együtt tölteni az ünnepeket. Barátokkal, családdal, a partnerünkkel? Egyeztessünk mindenkivel, hogy előre megtervezzük a karácsonyi szezont, és mindenkivel össze tudjunk futni legalább egy forralt bornyi koccintásra.

2. Saját érzelmeink tisztelete

Amikor a korábbi hagyományoktól és rokonoktól való elszakadásról van szó, természetes, hogy nehéz érzésekkel jár, még akkor is, ha tudjuk, hogy a hátralépés lesz a legjobb számunkra. Hagyd, hogy érezd őket ahelyett, hogy eltaszítanád magadtól, vagy megpróbálnád megváltoztatni őket. Nem kell végigrohannod a gyász elfogadásának folyamatán - a mozzanatok hullámokban jönnek, és ez rendben van. Legyen szó bűntudatról, gyászról, dühről vagy szomorúságról, bármit is érzünk, az érvényes.

Ez egy remek alkalom lehet arra, hogy megosszuk a családunkkal, mit érzünk.

3. Az érzések feldolgozása

Ha inkább a baráti körünkön kívüli személyekkel osztanánk meg és dolgoznánk fel az érzéseket, különösen, ha egy korábbi traumával kapcsolatos, érdemes pszichológus segítségét kérni, aki nemcsak abban is segíteni tud, hogyan igazodjunk el az érzéseinkben.

Emellett érdemes különböző megerősítésekkel felvértezni magunkat, melyeket a stressz és az egyéb kellemetlenségek idején, mantraszerűen ismételgethetünk magunknak.

A feldolgozás további lehetőségei közé tartozik a naplóírás, a művészi alkotás, a zenehallgatás vagy a testmozgás.

4. Nem baj, ha magunkat választjuk

Egy nyugodt pillanatunkban érdemes időt szánni arra, hogy elgondolkodjunk az elért eredményeinkről és megérdemeljük, hogy megünnepeljük, hova jutottunk. Még akkor is, ha kevésbé szorongunk attól, hogy találkozunk az ítélkező családtagokkal, vagy úgy döntünk, hogy otthon maradunk az ünnepek idején, nyomhatják ezek a dolgok a lelkünket.

Nyitókép: Shutterstock