Egy anyuka a gyerekeivel süt karácsonykor

Meglepő karácsonyi hagyományok a világ minden tájáról

Valószínűleg kevesen szeretnének megválni a megszokott és szeretett karácsonyi hagyományoktól, viszont érdemes lehet megfigyelni, más országokban hogyan ünnepelnek. Alábbi cikkünkbe összeszedtünk néhány érdekes szokást a világ különböző pontjairól, melyeket akár át is lehetne venni.


Franciaország

Franciaországban a hagyományok nagyon hasonlítanak a mieinkhez, viszont van pár eltérés. Az adventi időszakban náluk is mindent ellepnek a dekorációs elemek a köztereken, illetve a háztartásokban is. A koszorúnak természetesen ott is nagy hagyománya van és minden héten meggyújtják rajta a soron következő gyertyát. 25-e munkaszüneti napnak számít náluk is, így a családok együtt tudnak ünnepelni, illetve az ő esetükben azon a napon van az ajándékozás.

A napi programot a közös ebéd követi, melyben gyakran szerepel libahús, valamint szarvasgomba és krumplipüré.

Olaszország

Náluk az ünnepi készülődés már december 8-án megkezdődik, hiszen akkor elérkezik az ideje a díszítésnek. Ilyenkor meglepő gyorsasággal, szinte már mesekönyvbe illő sebességgel változnak át az utcák ünnepi csodavilágokká, ahol mindenütt fényfüzérek és társaik díszelegnek.

Ami fontos különlegesség náluk, hogy szenteste napja a böjti időszakba esik, tehát kerülik a különböző húsok fogyasztását. Emiatt előtérbe kerül többek között a rizs és a tenger gyümölcsi, másnaptól viszont minden finomság megengedett.

Kína

Kínában a karácsony nem különösebben egy családi vagy vallási ünnepként van számontartva, hanem inkább egy jeles kereskedelmi dátumként, így nem mindenki ragaszkodik az ünnepléséhez. Akik viszont tartják, azok karácsonyfát állítanak, melyek esetében a műanyag örökzöldek előnyt élveznek. Ezeket papírból készített füzérekkel és virágokkal ékesítik, a napokat pedig a családdal, illetve a barátokkal töltik.

Japán

Talán itt kezdődik a legkorábban a felkészülés, mivel már november közepétől lehet számítani a karácsonyi hangulatra a köztereken. Sajnálatos módon náluk nem adták ki 25-ét munkaszüneti napnak, így legtöbbször csak kisgyermekes családoknál jellemző az ünneplés. Azokban a háztartásokban a fiatalokat már kora reggel ajándékok köszöntik az ágyuk mellett.

A szerelmespároknak ez a dátum ugyanolyan jeles alkalom, mint a Valentin-nap, hiszen ilyenkor randevúra mennek, például moziba vagy közös vacsorára. A legjelentősebb eltérésük a mi szokásinktól talán az ünnepi vacsorában figyelhető meg. Kínában nem készítenek tradicionális fogásokat, hanem hónapokkal korábban leadják rendelésüket a KFC-be, hogy ott lehessen az ünnepi csirkekosár az asztalukon.

Caracas, Venezuela

Valaki j\u00e9gkorcsoly\u00e1ban \u00e1ll a j\u00e9gen

Fotó: Unsplash/Kelli McClintock

Jégkorcsolyával a templomba. Bizony, valahol ilyen szórakoztató szokások is kialakultak. Venezuelaban a lakosok reggel felveszik a korcsolyájukat, majd azzal végig az utcákon elsiklanak egészen a templomig, hogy részt vehessenek a korai szentmisén. Ilyenkor az utcákat lezárják az autós forgalom elől, hogy az emberek nyugodalmasan közlekedhessenek a jégen.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: Travel Daily Media