A néhai Erzsébet királynőről egy karácsonyi fotó

Hogy tölti idén a királyi család a karácsonyt? Ezek az ünnepi hagyományaik​

A brit királyi család idei karácsonya nem úgy telik majd, mint az eddigi években, hiszen ez az első év, hogy II. Erzsébet királynő nélkül ünnepelnek. Valószínűleg számos hagyományhoz idén is ragaszkodni fognak, így összeszedtük azokat a szokásokat, melyek számukra izgalmassá teszik a karácsonyt.


Az eddigi években II. Erzsébet már egy héttel korábban elutazott a vidéki birtokára, Sandringhambe, hogy ott előkészítse a terepet az ünnepi vendégseregre. A család többi tagja csupán később, szenteste napján érkezett meg, hogy együtt tölthessék mindannyian az ünnepet. Most, hogy a királynő már nincs közöttünk, nem tudni, hogy hogyan indul majd a karácsonyozás a királyi családban. Elképzelhető, hogy III. Károly veszi át a házigazda szerepet édesanyja után.

A megérkezés után általában a karácsonyfák feldíszítését szokták befejezni. Ez egy nagyon különleges hagyományuk, hiszen sosem az uralkodó család díszíti fel teljes egészében a fenyőket, de az utolsó díszeket általában a legkisebb rokonok szokták felhelyezni az ágakra.

Ezt követi az ajándékosztás. Na de mit adhatnak egymásnak azok a személyek, akiknek mindenük megvan? A szabályaik igazán egyszerűek, hiszen nincs szükségük drága meglepetésekre, így azok helyett olcsó, tréfás apróságokkal készülnek egymásnak. Régebben például Katalin hercegné egy „Növessz saját barátnőt!” készletet ajándékozott Harry hercegnek, amikor éppen egyedülálló volt.

A humoros pillanatok után egy hivatalosabb része következik az estének, hiszen a vacsorát elegánsan felöltözve töltik el. Igazából az ő esetükben a szentesti evés egy hatfogásos lakomát takar, így nem meglepő, hogy megkövetelik — még saját maguktól is — az estélyit és a fekete nyakkendőt.

Másnap a néhai uralkodónő mindig korán ébredt, hogy részt vehessen a karácsony első napján tartott szentmisén a közeli templomban — olvashatjuk a Marie Claire cikkében. Amint hazaért, mindig jött az ebéd, mely során már olyan hagyományos ételek kerültek az asztalra, mint például a pulyka.

Minden esztendőben karácsony első napján, délután három órakor leadják az uralkodó hivatalos ünnepi beszédét, melyet ettől az évtől III. Károly király mond majd el.

Karácsony másnapján már családias hangulatú tevékenységek következnek a pihenés jegyében, hiszen a férfiak galamblövészetre vagy vadászni mennek, a nők pedig otthon maradnak, és majd csak az ebéd elfogyasztásához csatlakoznak ők is a kinti programokhoz.