Valódi bányászott, természetes rózsaszínű drágakő

Rátaláltak az elmúlt 300 év legnagyobb rózsaszín gyémántjára

Ritka, tiszta rózsaszínű gyémántot tártak fel Angolában, amely a feltételezések szerint a legnagyobb, amelyet 300 éve találtak.


A Lulo Rose névre keresztelt, 170 karátos rózsaszín gyémántot Közép-Afrika gyémántban gazdag északkeleti részén található Lulo bányában fedezték fel, és a valaha talált legnagyobb rózsaszín gyémántok közé tartozik – közölte a Lucapa Diamond Company a befektetőkhöz intézett közleményében.

A természetes kövek egyik legritkább és legtisztább formájaként ismert IIa típusú gyémánt történelmi felfedezését üdvözölte a bányában is partnerként működő angolai kormány, számol be róla a Phys.

„Ez a Lulo-ból kinyert rekord és látványos rózsaszín gyémánt továbbra is azt mutatja, hogy Angola fontos szereplő a világ színpadán”

– mondta Diamantino Azevedo, Angola ásványkincsekért felelős minisztere.

A gyémántot nemzetközi pályázaton fogják értékesíteni, valószínűleg káprázatos áron.

Bár a Lulo rózsaszínű gyémántot vágni és csiszolni kell ahhoz, hogy valódi értékét realizálni lehessen, és ez a folyamat során a kő súlyának 50 százalékát is elveszítheti, a hasonló rózsaszínű gyémántok rekordáron keltek el.

Az 59,6 karátos Pink Star 2017-ben 71,2 millió dollárért kelt el egy hongkongi árverésen. Ez továbbra is a valaha eladott legdrágább gyémánt.

Nyitókép: Shutterstock