A Notre-Dame

Ekkortól fogadhat ismét látogatókat a Notre-Dame-székesegyház​

A Notre-Dame újjáépítése 2019 óta folyamatosan zajlik, viszont számos nemvárt fordulat következtében a művelet lassan halad. Szerencsére mostanra sikerült kitűzni azt az időpontot, amikor végre ismét az ég felé nyúlhat a párizsi székesegyház tornya. Ekkortól lesz látogatható állapotban az épület.


Maga az újjáépítési projekt hozzávetőlegesen 865 millió dollárba került. A kezdeti elképzelések szerint a folyamat sokkal gyorsabban zajlott volna, viszont a koronavírus világjárvány, illetve a váratlanul előkerülő régészeti leletek a romok alatt lelassították a renoválást.

A tornyot Eugene Viollet-le-Duc építész tervei szerint építik újjá. Korábban szóba került egy olyan elképzelés is, miszerint egy modernebb, kortárs művészetnek megfelelő módon helyettesítenék a leégett tetőszerkezetet és a megrongálódott részeket. Szerencsére ezt az elképzelést leszavazták. Ennek ellenére a belső részben bőven lehet majd újdonságokra számítani.

Az új belső térben 20. és 21. századi műalkotásokat is kihelyeznek majd a katedrális gyűjteményébe. A régi képek és szobrok persze ugyanúgy megmaradnak a helyükön a megszokott stílus képviselőiként. Emellett a tabernákulumot is átrendeznék, hogy sokkal több látogató és érdeklődő férjen el a rendelkezésre álló térben.

A francia kormány 2024 nyarára tervezte a renoválások végét. Úgy gondolták, hogy a nyári olimpiai játékok ideje tökéletes alkalom lenne a megnyitásra. Ehelyett inkább egy különleges kiállítást terveznek arra az időszakra, melynek címe: Notre-Dame de Paris: az építkezés szívében. Az érdeklődők így betekintést nyerhetnek az újjáépítési folyamatokba.

Végül a hivatalos megnyitásra 2024 végén kerülhet sor.

A Notre-Dame

Fotó: Shutterstock

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: ARTnews