Tűzijáték

Tudományos oka van annak, hogy a szilveszteri bulik miért sikerülnek rosszul

Miért van az, hogy a szilveszter minden évben jó bulinak ígérkezik, viszont állandóan csalódás a vége? Valószínűleg már mindenki találkozott ezzel a jelenséggel. Kutatások bebizonyították, hogy pszichológiailag generált ez a tendencia, így akár kiküszöbölhető is lehet. Ezt csináld idén újévkor!


Egy 1999-ben végzett tanulmány kutatói szilveszter előtt pár héttel 475 embert kértek fel együttműködőnek. Az alanyokat megkérdezték arról, hogy miként ünneplik majd az újévet, mekkora bulira számítanak, valamint azt, hogy mennyi pénzt és energiát fektetnek a készülődésbe. A válaszokat feljegyezték, majd később, január közepe környékén ismét felkeresték a résztvevőket.

Folytatásképp arra voltak kíváncsiak a szakértők, hogy az alanyok milyen tapasztalatokkal távoztak az ünneplésből és hogy elégedettek voltak-e a szilveszteri programjukkal. Végeredményként megállapították, hogy a válaszadók 83 százaléka csalódott az elmúlt szilveszterben.

Arra is rájöttek, hogy azok csalódtak a legnagyobbat, akik a legmagasabb elvárásokkal indultak. A nagy bulira készülők szenvedtek legjobban, utána következtek a kisebb bulira vállalkozók, végezetül pedig azok következtek, akik egyáltalán nem terveztek különösebb ünneplést.

Az eredmények nem adtak egyértelmű választ arra, hogy mi miatt alakulhat ki ez a jelenség és mitől ennyire gyakori, de egy későbbi tanulmány alátámasztotta a kinyert adatokat, így közelebb kerülhettünk a magyarázathoz. Abban a tesztben azt akarták kideríteni, hogy a boldogságra való törekvés és a hangulat folyamatos elemzése vajon okozhat-e ugyanakkora örömérzetet, mint a meglepetés és a rögtönzés ereje, vagy inkább bukást garantál.

Egy l\u00e1ny unatkozik a buliban

Fotó: Shutterstock

Ehhez az alanyokkal egy zenét hallgattattak meg. Néhány résztvevőnek azt mondták, hogy próbálják élvezni a zenét, vagyis törekedjenek boldogabbnak lenni tőle, valamint a szám lejátszása közben néha töprengjenek el a hangulatukon. A kontrollcsoportban lévőknek nem adtak ilyen feladatokat. Az eredmények rámutattak, hogy a kevésbé odafigyelő személyek átlagosan sokkal boldogabbak voltak a teszt során, mint az önvizsgálatot végzők.

Ugyanez a hatás érvényesülhet újévkor is minden esztendőben. Kutatók szerint a szilveszteri bulik azért okoznak csalódást, mivel az érzések monitorozása elvonja a figyelmet az aktuális helyzetekről és az esetlegesen örömteli pillanatoktól. Emellett a túl magasra helyezett elvárásoknak is nehéz megfelelni. Mindezek értelmében a jövőben célszerű lehet jobban megélni a pillanatot, valamint kevésbé ragaszkodni a tervekhez.