Függőhídon sétál át egy nő

Ezek a világ legveszélyesebb túraútvonalai tőlünk nem messze

A túrázást az adrenalinfüggők gyakran gúnyolják, mert szerintük semmi kihívás nincs benne a többi extrém sporthoz képest. Ezzel mi azonban vitatkoznánk, ugyanis a világban léteznek rendkívül veszélyes túraútvonalak is, melyekhez tapasztalat, megfelelő felszereltség és ügyesség szükséges. Lássuk ezeket!


Sorapiss-tó, Olaszország

A Sorapiss-tó egy tengerszem Észak-Olaszországban, amit a Dolomitok hegycsoportjai vesznek körül. Manapság a tavaszi és nyári hónapokban olyan túrázók özönlenek ide, akik a hegymászás izgalmát keresik a nagy esésektől való félelem nélkül.

A hegycsoportok közül a Giro del Sorapiss kínálja a legnagyobb kihívást: a hegyekbe indulva a puszta sziklafalak mentén, és három külön via ferratán vezet az út.

A túrázóknak hevederekre, sisakra és vezetőre is szükségük lehet, aki biztosítja a szükséges felszerelést és megmutatja az utat.

Helvellyn, Anglia

A Helvellyn hegy 950 méter tengerszint feletti magasságával a Lake District-tóvidék és egyben Anglia harmadik legmagasabb pontja.

A Lake District híresen változékony időjárása a legegyszerűbb sétákat is kihívás elé állítja, így ide is csak tapasztalt túrázóknak javasoljuk a kirándulást.

A túrázók választhatják, hogy követik a hegygerinc mentén futó ösvényeket, de azok számára, akik szeretik a kihívásokat, a hegygerincen is van egy útvonal.

Tiszta időben a kilátás szenzációs, egészen Skóciáig nyúlik.

A jég és a hó halálossá teszi télen a hegyet, ezért a felkészülés és a visszafordulási hajlandóság elengedhetetlen.

Huashan, Kína

Bár listánk végére nem egy európai ország került, a Huashan-hegy kihagyhatatlan volt, hiszen gyakran a világ legveszélyesebb túravonalaként emlegetik, és nem ok nélkül.

A 7070 méter magas csúcs eléréséhez a túrázóknak elengedhetetlen, hogy hevederrel és karabinerrel biztosítsák magukat a függőleges ereszkedéshez és mászáshoz. A fémrudakon lefelé történő függőleges ereszkedést követően jutnak el a félelmetes látványt nyújtó deszkákhoz. Ha a hevederek a biztonsági kábelben vannak, megkezdődhet a séta a függőleges sziklafalon.

Míg sok turista csak tornacipőben és pólóban érkezik, ez nem az a hely, ahova felkészületlenül érkezhetünk.

A megfelelő túrabakancs, sok étel és víz, valamint a megfelelő edzettség elengedhetetlen ehhez a túrához.