Egy sárga pulcsis nő vörösbort iszik

Heti 4 alkoholos ital fogyasztása növelheti ezt az egészségügyi kockázatot

A mérsékelt alkoholfogyasztást a legtöbb tanulmány egészségesnek titulálja, azonban egy új kutatás szerint még a legminimálisabb mennyiség is jelentősen károsíthatja az agyat.


Az eddig elfogadott elmélet szerint nők esetében napi egy, míg férfiaknál napi két ital elfogyasztása számít mértékletesnek. Egészségügyi szakértők azonban azt mondják, hogy 2022-ben itt az ideje újraértelmezni ezt a kifejezést és sokkal lentebb helyezni az egészséges mennyiség szintjét. A tudósok természetesen korábbi tanulmányokat is felsoroltak az érvelésükben, többek között olyat is, mely semennyi alkoholt nem nevezne ajánlatos mértékűnek.

A PLOS Medicine folyóiratban 2022. júliusában megjelent vizsgálat több mint 20 ezer ember adatait vette alapul az Egyesült Királyság területén — írja az Eating Well. Eredményként megállapították, hogy a heti négy alkoholos ital elfogyasztása túlzott mértékben megnöveli az agy vasszintjét, ezzel pedig jelentősen emelkedik a kognitív hanyatlás kockázata.

Mivel korábban tudósok már összefüggésbe hozták a megnövekedett agyi vasszintet az olyan neurodegeneratív betegségekkel, mint a Parkinson- és az Alzheimer-kór, így Anya Topiwala — klinikai kutató — és csapata összevetette a kísérletekben résztvevők MRI-eredményeit, valamint az alanyok saját bevallása útján állított átlagos alkoholfogyasztásuk szintjét.

Egy t\u00e1rsas\u00e1g tagjai s\u00f6rrel koccintanak

Fotó: Shutterstock

„Azt találtuk, hogy az alkoholfogyasztás összefüggött az agy magasabb vasszintjével. Ezek viszont a memóriafeladatokban nyújtott rosszabb teljesítményhez kapcsolódtak"

— mondta Topiwala a kutatásuk eredményeiről.

Természetesen ennek a tanulmánynak is vannak korlátjai, tekintve, hogy az eredmények túlnyomó része az alanyok szavahihetőségén alapult. Emellett az sem biztos, hogy a résztvevők 100 százaléka megfelel a globális átlag demográfiai jellemzőinek. A szakértők szerint további elemzésekre van szükség, hogy a jövőben új irányelveket határozhassanak meg.

Nyitókép: Shutterstock