Beperelték sokak kedvenc cukorkagyártóját
A San Leandro-i Jenile Thames ügyvédei július végén Kalifornia északi körzetének amerikai kerületi bíróságán nyújtották be csoportos keresetüket, azt állítva, hogy a Skittles nem biztonságos a fogyasztók számára, mivel megemelt mennyiségű titán-dioxidot tartalmaz, írja a vince.hu.
A Mars titán-dioxidot használ a Skittles jól ismert mesterséges színezékek előállításához, és 2016-ban nyilvánosan is kifejezte abbéli szándékát, hogy az elkövetkező években eltávolítja a titán-dioxidot a termékeiből, de ez máig nem történt meg.
A hivatkozott Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal Szövetségi Szabályozási Kódexe szerint a titán-dioxid színező adalékanyag biztonságosan használható élelmiszerek színezésére, de számos korlátozás van rá érvényben, többek között mennyisége nem haladhatja meg az élelmiszer tömegének 1%-át.
A titán-dioxid használata az élelmiszerekben egész Európában tilos. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság 2021 májusában bejelentette, hogy a titán-dioxid többé nem tekinthető biztonságos élelmiszer-adalékanyagnak, genotoxicitással kapcsolatos aggályokra hivatkozva.
Utóbbi azon vegyi anyagok azon tulajdonsága, melyek képesek károsítani a genetikai információkat, például a DNS-t. A titán-dioxid részecskék szájon át történő lenyelés után felhalmozódhatnak a szervezetben.
A csütörtökön tett panaszban Thames ügyvédei azzal érveltek, hogy a Mars nem figyelmeztette megfelelően a fogyasztókat ezekre az egészségügyi kockázatokra.
Nyitókép: Shutterstock