Szeletelt, félbevágott és egész édesburgonya sárga háttéren

Az édesburgonya 5 meglepő egészségügyi előnye

Az édesburgonya sokoldalúan felhasználható, tápláló és rendkívül sok egészségügyi előnye van.

A világszerte termesztett, többféle méretben és színben kapható, édes, keményítőtartalmú gyökérzöldség, az édesburgonya vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban és rostokban gazdag. Ráadásul számos egészségügyi előnnyel jár a fogyasztása és könnyen beilleszthető az étrendbe.

Íme, az édesburgonya 5 meglepő egészségügyi előnye.

1. Rendkívül tápláló

Az édesburgonya nagyszerű rost-, vitamin- és ásványi anyagforrás. Egy 200 grammos adag (héjával együtt) a következőket biztosítja:

  • Kalória: 180
  • Szénhidrát: 41 g
  • Fehérje: 4 g
  • Zsír: 0,3 g
  • Rost: 6.6 g
  • A-vitamin: a napi érték 213%-a (DV)
  • C-vitamin: az ajánlott mennyiség 44%-a
  • Mangán: a napi ajánlott mennyiség 43%-a
  • Réz: a napi adag 36%-a

Emellett az édesburgonya, különösen a narancssárga és a lila fajták antioxidánsokban gazdag, melyek megvédik a szervezetet a szabad gyökökkel szemben. Utóbbiak instabil molekulák, amelyek károsíthatják a DNS-t és gyulladást válthatnak ki.

2. Elősegíti a bélrendszer egészségét

Az édesburgonyában található rostok és antioxidánsok előnyösek lehet a bélrendszer számára. Két rostfajta, az oldható és oldhatatlan található meg a zöldségben. Szervezetünk egyik fajtát sem képes megemészteni, így a rostok az emésztőrendszerben maradnak, és számos, a bélrendszerrel kapcsolatos egészségügyi előnyt biztosítanak.

Az oldható rostok bizonyos típusai, a viszkózus rostok felszívják a vizet és lágyítják a székletet, míg a nem viszkózus, oldhatatlan rostok nem szívják fel azt, és nagyobb tömeget adnak. Bizonyos oldható és oldhatatlan rostokat a vastagbélben lévő baktériumok erjeszthetnek is, így rövid szénláncú zsírsavakat hoznak létre, amelyek táplálják a bélnyálkahártya, egészségesen és erősen tartva azokat.

Az édesburgonyában található antioxidánsok is jótékony hatást nyújthatnak a bélrendszerre.

3. Támogatja az egészséges látást

Az édesburgonya rendkívül gazadag béta-karotinban, mely antioxidáns felelős a zöldségek ragyogó, narancs színéért. 200 gramm sült édesburgonya (héjával együtt) több mint dupláját tartalmazza a béta-karotin napi mennyiségének, melyre egy átlag felnőtt embernek szüksége van. A béta-karotin a szervezetben A-vitaminná alakul át, és a szemben lévő fényérzékelő receptorok kialakítására szolgál.

A súlyos A-vitamin-hiány aggodalomra ad okot a fejlődő országokban, és a vakság egy speciális típusához, xeroftalmiához vezethet. A béta-karotinban gazdag ételek, mint a narancshúsú édesburgonya fogyasztása segíthet ennek az állapotnak a megelőzésében.

A lila édesburgonyának is vannak látásjavító hatásai, a kémcsöves vizsgálatok szerint az általuk biztosított antociánok megvédhetik a szemsejteket a károsodástól, ami jelentős lehet a szem általános egészsége szempontjából.

4. Javíthatja az agyműködést

Egy állatkísérlet kimutatta, hogy a lila édesburgonyában lévő antociánok a gyulladás csökkentése és a szabad gyökök károsodásának megelőzésével segíthetnek az agy védelmében. Egy másik tanulmány megállapította, hogy az antocianinban gazdag édesburgonya-kivonat kiegészítése csökkentheti a gyulladásos markereket és javíthatja a térbeli munkamemóriát egerekben, mely valószínűleg antioxidáns tulajdonságainak köszönhető.

Ezeket a hatásokat embereken nem tesztelték, de általában a gyümölcsökben, zöldségekben és antioxidánsokban gazdag étrend a szellemi hanyatlás és a demencia 13%-kal alacsonyabb kockázatával jár együtt.

5. Támogathatja az immunrendszert

A narancshúsú édesburgonya egy növényi alapú vegyület, a béta-karotin egyik leggazdagabb természetes forrása, amely a szervezetben A-vitaminná alakul át. Utóbbi kritikus fontosságú szerepet tölt be az egészséges immunrendszerben – az az alacsony vérszintet összefüggésbe hozták a csökkent immunitással. Emellett szintén kulcsfontosságú az egészséges nyálkahártyák fenntartásában is kulcsfontosságú, főleg a bél nyálkahártyában.

A bélrendszer az a hely, ahol a szervezet számos potenciális betegséget okozó kórokozónak van kitéve. Tanulmányok kimutatták, hogy az A-vitaminhiány növeli a bélgyulladást, és csökkenti az immunrendszer azzal kapcaolatos képességét, hogy megfelelően reagáljon a potenciális veszélyekre.

Azzal kapcsolatban nem végeztek vizsgálatokat, hogy kifejezetten az édesburgonya hatással van-e az immunrendszerre, de rendszeres fogyasztása segíthet megelőzni az A-vitaminhiányt.

(Healthline)

Nyitókép: Shutterstock