Sajt fondü válogatott sajtokkal és fehérborral

Egyszerű és gyorsan elkészíthető ételek szilveszterre

Gyors és egyszerű receptek a szilveszteri buliba.

Mézes pezsgő fondü 

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál kukoricakeményítő
  • 1 teáskanál őrölt mustár
  • ¼ teáskanál fehér bors
  • 1-¼ csésze pezsgő
  • 1 teáskanál citromlé
  • 2 evőkanál finomra vágott mogyoróhagyma
  • 1 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 20 dkg reszelt gouda sajt
  • 20 dkg reszelt edami sajt
  • 2 evőkanál méz
  • csipetnyi őrölt szerecsendió

Elkészítés

Egy nagy serpenyőben keverjük össze a kukoricakeményítőt, az őrölt mustárt és a fehér borsot, majd keverjük simára a pezsgőt és a citromlevet. Ezután adjuk hozzá a mogyoróhagymát és a fokhagymát, és forraljuk fel, majd csökkentsük a hőfokot közepesre, és keverjük körülbelül 1 percig, amíg besűrűsödik. Fokozatosan adagoljuk hozzá a sajtot, majd a mézet. Végül szórjuk meg szerecsendióval. A keveréket tartsuk melegen egy fondü edényben vagy a tűzhelyen.

Bulgursaláta

Hozzávalók:

  • 1 csésze bulgur
  • 1½ teáskanál só, elosztva
  • ⅓ csésze felkockázott lilahagyma
  • ¼ csésze extra szűz olívaolaj
  • ¼ csésze friss citromlé 2 citromból
  • 1 nagy gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 1 teáskanál kömény
  • 1 teáskanál cukor
  • ½ teáskanál frissen őrölt fekete bors
  • 1 piros paprika, kockára vágva
  • 1 kisebb kígyóuborka felkockázva
  • ½ csésze finomra vágott friss kapor
  • ⅓ csésze finomra vágott friss petrezselyemzöld
  • 1 darab 400 grammos konzerv csicseriborsó

Elkészítés

Egy nagy tálba téve, mossuk át alaposan a bulgurt, majd öntsük fel kétszeres mennyiségű vízzel és sózzuk meg. Forraljuk fel, majd főzzük további 5 percig. Ezután fóliával fedjük le a tálat szorosan, és hagyjuk állni körülbelül 15-30 percig, amíg az összes vizet fel nem szívja. Ha ezzel megvagyunk várjuk meg, amíg kihűl.

Közben a petrezselymet és a lilahagymát vágjuk apróra, a paprikát és az uborkát pedig kockázzuk fel.

Egy nagy tálban keverjük össze az olajat, a citromlevet, a fokhagymát, a köményt, a cukrot, a borsot és a maradék teáskanál sót, majd adjuk hozzá a kihűlt bulgurt, a hagymát, a paprikát, az uborkát, a kaprot, a petrezselymet és a csicseriborsót. Jól keverjük össze, tálalás előtt pedig tegyük hűtőbe minimum egy órára.

Lencsés szendvicskrém

Hozzávalók:

  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • olívaolaj
  • 1 konzerv lencse
  • 1 marék dió
  • 1 teáskanál szárított rozmaring
  • 1 teáskanál szárított kakukkfű
  • só, bors
  • 1 mokkáskanál füstölt paprika
  • 1 mokkáskanál balzsamecet

Elkészítés

A hagymást és a fokhagymást aprítsuk fel, majd kevés olajon pároljuk őket üvegesre. Szűrjük le a lencsét, majd a hagymákkal és a fűszerekkel együtt tegyük be az aprítóba és zúzzuk össze. Az olívaolajat kanalanként adjuk hozzá, rusztikus állagot kapva.

(Hamu és Gyémánt)

Nyitókép: Shutterstock