Friss banánok rózsaszín háttéren

Kevesebb rostot tartalmaz az érett banán?

Az éretlen banán több prebiotikus rostot, úgynevezett rezisztens keményítőt tartalmaz, míg az érett banán kevesebbet. De biztos, hogy emiatt az utóbbit nem érdemes fogyasztani?

A banán íze és megjelenése megváltozik, ahogy érik. De vajon a tápanyag-összetételük is változik? Ahogy zöldből és keményből sárgává és puhává válik, veszít rosttartalmának egy részéből? Nem egészen. Nem veszít rostot, azonban azok is megváltoznak a banán érésével. A többről a kevésbé ellenálló keményítőre változik.

A rezisztens keményítő egyfajta prebiotikus rost, amely főként olyan élelmiszerekben található meg, mint a gabonafélék, a burgonya, a banán és a bab. Ahogy a neve is mutatja, ezek a keményítők ellenállnak annak, hogy az emésztőrendszerben lebomoljanak. Ez lehetővé teszi, hogy épségben maradjanak, amíg el nem jutnak a vastagbélbe, ahol a bélrendszerünkben lévő jó baktériumok üzemanyagként használhatják fel őket.

Az Encyclopedia of Food Chemistry című kiadványban a szerzők a rezisztens keményítőt úgy jellemzik, hogy változatlanul vagy kissé megváltozva éri el a vastagbelet. A rezisztens keményítő, amelynek öt különböző alcsoportja van, azért érdekli a kutatókat, mert segíthet csökkenteni a gyulladásos bélbetegségek, például a fekélyes vastagbélgyulladás és a Crohn-betegség, valamint a vastagbélrák előfordulását.

Emellett egy 2020-ban a Nutrition Journal című szaklapban megjelent tanulmány szerint a rezisztens keményítő fogyasztása szerepet játszhat a szervezetben általában a gyulladások csökkentésében. Ez számos krónikus betegség, köztük a szív- és érrendszeri betegségek, a nem alkoholos zsírmájbetegség, a 2-es típusú cukorbetegség, az elhízás és a metabolikus szindróma esetében hasznos lehet, bár a tanulmány szerzői figyelmeztetnek, hogy további vizsgálatokra van szükség.

Ahogy a banán érik, a szénhidrátok szerkezete prebiotikus rostokból és pektinből cukorrá bomlik. Egy teljesen zöld banán például több mint 3 gramm rostot tartalmaz, míg egy túlérett banán kevesebb mint 2 gramm rosttal rendelkezik. A banánban lévő összes szénhidrát mennyisége az érettségi foktól függetlenül állandó marad. A rosttartalom változása azonban annak tudható be, hogy érés közben átalakulnak a szénhidrátjai. A többi tápanyag, például a kálium, a C-vitamin, a fehérje és a zsír értékei az érettség bármelyik fokán változatlanok maradnak.

A másik dolog, ami a banán érésével változik, a telítettségi faktor. Ez azt jelenti, hogy egy érett és egy zöldebb banán fogyasztása eltérő hatással lehet az étvágyra. A szuperérett banán tökéletes a sütéshez, de hacsak nem sütünk velük, az éretlenebb banánokat érdemes fogyasztani, hogy több prebiotikus rostot tudjunk hasznosítani belőlük.

A prebiotikus rostok laktató hatásúak, így hosszabb ideig érezzük magunkat jóllakottnak. Ez azt jelenti, hogy a teljesen zöld banán íze nem biztos, hogy olyan étvágygerjesztő, mint az érett banáné, ezért törekedjünk az arany középútra.

Bár a cukortartalom magasnak tűnhet, az érett banán glikémiás indexe valójában alacsony, 51, a kissé éretlen gyümölcs (gondoljunk csak a sárga, zöld részekkel) pedig még alacsonyabb, 42 pont. Ez azt jelenti, hogy a banán segít egyenletesebben tartani a vércukorszintet (a magasabb GI-vel rendelkező élelmiszerekhez képest), miközben elkerülhetők a nagy kiugrások és összeomlások.

Ez a gyümölcsben lévő rezisztens keményítő mennyiségének köszönhető, amely a vékonybélben különösebb felszívódás nélkül halad át a véráramba. A banán ezért jó választás a cukorbetegek vagy mások számára, akik próbálnak odafigyelni a vércukorszintjükre.

Sokan azt gondolhatják, hogy a banánnak teljesen sárgának kell lennie, mire elfogyasztjuk. A banán azonban egészséges és biztonságosan fogyasztható a fejlődés bármely szakaszában. Ha legközelebb egy banánért nyúlunk, ne feledjük, hogy egy kicsit zöld banánban talán valamivel több bélbarát rost van, mint egy teljesen érett vagy túlérett banánban.